Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VCB: prijscorrectie vooral bij bestaande woningen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) repliceert op uitspraken van sommige economisten bij het begin van Batibouw door te beklemtonen dat er geen reden tot ongerustheid bestaat over de schuldpositie van wie een nieuwe woning bouwt. De schuldopbouw bij hypothecaire kredieten manifesteert zich immers vooral bij de aankoop van een bestaande woning. Bij de bouw van een nieuwe woning is het risico voor schuldopbouw veel kleiner.

De energie-eisen voor nieuwbouwwoningen zijn de jongste jaren steeds strenger geworden. Dit zorgt op termijn voor een grotere waardevastheid van de woningen die vandaag worden gebouwd, in vergelijking met oudere bestaande woningen. Door de lagere energiefactuur kunnen leningen ook makkelijker worden terugbetaald. Bovendien vragen banken bij de recentste nieuwbouwwoningen een grotere eigen inbreng, waardoor het risico op schuldgroei bij de huidige nieuwbouw lager is.

De schuldgroei doet zich vooral voor bij kopers van een bestaande woning. Deze woningen vertonen meestal een hoog energieverbruik en zullen in de toekomst nog grondig gerenoveerd moeten worden. De prijzen op deze markt blijven nochtans stijgen omdat vele gezinnen op de bestaande woningvoorraad bieden en het aantal beschikbare woningen door een gebrek aan nieuwbouw nauwelijks toeneemt.

Wie vandaag een bestaande woning koopt, houdt bij de prijsonderhandeling best rekening met toekomstige renovatiekosten. De VCB is er dan ook voorstander van dat kopers van een bestaande woning worden geïnformeerd over de noodzakelijke investeringen om hun woning te doen beantwoorden aan de huidige energie-eisen. Enkel zo kunnen potentiële kopers een correcte prijs bieden voor een bestaande woning.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen