Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VCB hoopt op heropstart van Vlaamse pps-projecten

Eurostat, het Europees Statistisch Bureau, heeft zopas een voorwaardelijk positief advies gegeven voor de nieuwe pps-formule voor de scholenbouw in Vlaanderen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) noemt dit advies zeer belangrijk voor de bouwsector, want het maakt het mogelijk om nieuwe pps-projecten te realiseren als ze juist worden gestructureerd. Dit advies opent nieuwe perspectieven voor pps-constructies, niet alleen in de scholenbouw maar ook voor infrastructuurprojecten.

Om aan de grote nood aan nieuwe scholen in Vlaanderen tegemoet te komen startte in 2013 het programma Scholen van Morgen.

Intussen zijn de projecten in het kader van Scholen van Morgen grotendeels in uitvoering. Dit programma is echter uiteindelijk niet esr-neutraal gebleken; Eurostat stelde immers dat de Vlaamse regering deze investeringen niet buiten haar begroting mocht houden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft daarop nagedacht over de start van een nieuwe inhaaloperatie voor de scholenbouw i.s.m. de private sector, maar dan wel via een klassieke dbfm-formule (design, build, finance & maintain). Het voorwaardelijke positieve advies van Eurostat stelt haar nu in staat om deze nieuwe formule effectief in de markt te zetten.

In het kader van het advies van Eurostat doet de VCB een oproep aan de Vlaamse regering om ook werk te maken van andere pps-constructies die tot nu toe geblokkeerd waren in afwachting van dit advies. Daarbij denkt ze vooral aan de mobiliteitsinfrastructuur. Intussen werden al wel vier missing links via pps uitgevoerd, maar in het Vlaamse regeerakkoord voor deze legislatuur was nog sprake van een tiental andere prioritaire pps-infrastructuurprojecten. De VCB hoopt dan ook dat ook die binnenkort een doorstart kunnen kennen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen