Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedtransacties leiden nog te weinig tot grondige renovatiewerken

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vastgoedtransacties leiden nog te weinig tot grondige renovatiewerken

De vergunningen voor grondige woningrenovaties schommelen de jongste jaren slechts zeer beperk.

Grondige renovatie trappelt ter plaatse

Hoewel het Belgische Notariaat op de Vlaamse vastgoedmarkt voor 2016 vele transacties heeft vastgesteld, blijft het aantal grondige renovaties van woningen ter plaatse trappelen. In 2012 piekte het aantal grondige renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning is vereist nog tot ongeveer 20.000, maar de jaren nadien schommelde het aantal vergunde woningrenovaties rond de 16.000 per jaar. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zullen we het Vlaamse woningpatrimonium zo nooit volledig gerenoveerd krijgen tegen 2050.

De vergunningen voor grondige woningrenovaties schommelen de jongste jaren slechts zeer beperkt: het ene jaar stijgen ze met 3 tot 4% en het andere jaar dalen ze met 3 tot 4%, zoals in 2016. De algemene tendens is een statusquo. Als deze trend zich de komende jaren doorzet, zullen we ondanks de ambitie van de Vlaamse regering tegen 2050 nooit een veel energiezuiniger woningpatrimonium bekomen.

Momenteel wordt per jaar slechts 0,7% van het Vlaamse woningpatrimonium grondig gerenoveerd. Dat aandeel zou tot 2,5% per jaar moeten klimmen als we tegen 2050 een veel energiezuiniger woningpatrimonium willen bekomen.

Eerder onderzoek van de VCB heeft aangetoond dat de overdracht van een woning het sleutelmoment vormt om tot een renovatie over te gaan. De Vlamingen hebben de lage rente echter tot nu toe vooral gebruikt om woningen te kopen en nog onvoldoende om ze te renoveren. Met het hoge aantal transacties in 2016 hoopt de VCB dat nieuwe steunmaatregelen, zoals de renovatiebonus, zullen aanslaan.

Tegelijk zijn nieuwe maatregelen nodig. Zo is dringend nieuw wetgevend werk vereist om het aantal grondige renovaties in oudere appartementen in mede-eigendom te stimuleren. Om mede-eigenaars ertoe aan te zetten de bouwschil van deze appartementen grondig aan te pakken en ze bv. collectief te laten na-isoleren moeten momenteel twee hinderpalen overwonnen worden: enerzijds de drie vierde meerderheid die daarvoor vereist is in de algemene vergadering van mede-eigenaars en anderzijds het gebrek aan financiële instrumenten waarover de mede-eigenaars beschikken om die investeringen te laten uitvoeren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

CEO Filip Dewaele van het gelijknamige vastgoedbedrijf geeft zijn functie door aan Sofie Spriet. Zelf wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast wil de vastgoedmakelaar de komende vijf jaar zijn netwerk uitbreiden van 43 naar[…]

Stormloop op woningen

Stormloop op woningen

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

Meer artikels