Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedspelers voorspellen belangrijkste woontrends voor 2021

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vastgoedspelers voorspellen belangrijkste woontrends voor 2021

“In toekomstige woonprojecten zal je vaker mini-coworking ruimtes zien opduiken”, zegt Davy Demuynck van ION.

Een aantal Belgische vastgoedspelers voorspellen de meest opvallende woontrends voor 2021. Dat huizen met tuinen en terrassen in deze virustijden aan belang gewonnen hebben, staat vast. Maar wat zal er het komende jaar nog gebeuren op vlak van wonen en vastgoed? Dat blijkt te gaan van meer plekken voor coworking, tot de opmars van houtbouw en de stijging van het CO2-neutraal bouwen. Ook de droom van een huisje in het buitenland blijft bij velen leven.
 

 

"We zijn het voorbije jaar met z'n allen veel meer thuis gebleven en dat vertaalt zich in de zoekcriteria van de huizenjagers. Een comfortabele woning met een afzonderlijke werkplek is een criterium dat wij zeer vaak zien terugkomen", zegt Yves Vervliet van Heylen Vastgoed.
 
“Dat we andere woon- en werknoden hebben ontwikkeld, is duidelijk. Je merkt echt dat de Belgen – en zeker de Vlamingen – op zoek zijn naar zaken om hun interieur anders te kunnen indelen. We krijgen vandaag meer vragen naar oplossingen zoals verschuifbare wanden of ingebouwde kasten met bureau. Een woning werd vroeger beschouwd als iets dat louter dient om in te wonen. Nu stellen velen vast dat we vaker ook van thuis kunnen en wíllen werken. Die tendens is ingezet en onomkeerbaar”, verklaart Davy Demuynck, CEO van projectontwikkelaar ION.
 
“Dit zal ook zijn effect hebben op toekomstige woonprojecten waar je vaker gemeenschappelijke ruimtes zal zien opduiken die als thuiskantoren zijn ingedeeld. Mini-coworking ruimtes zeg maar, waar je rustig, maar vlakbij huis. Die werkruimtes bieden je een wat meer professionele omgeving, waar je ook eens in gesprek kan raken met andere mensen”, aldus Demuynck.

Houtbouw

De bouwsector is traditioneel een vrij grote vervuiler, maar ook hier dringt een verduurzaming zich stilaan op. De gouden oplossing ligt volgens Alexandre Huyghe van Revive in houtbouw. “Dit, en in bredere zin ook circulair bouwen en het recycleren van bouwmaterialen, zal aan populariteit winnen. We zullen dus steeds vaker bouwprojecten en woningen zien die grotendeels in hout zijn opgetrokken. De Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site is  een mooi voorbeeld”, zegt Huyghe.
 
“Houtbouw zorgt voor een betere isolatie en het stoot minder CO2 uit dan een gebouw uit beton of staal. Het bouwproces verloopt bovendien sneller”, aldus de topman van Revive.
 
Er is alvast een internationale race aan de gang om de hoogste houten wolkenkrabber neer te zetten. Momenteel staat die in Noorwegen: de Mjøstårnet is 85,4 m hoog.

Buitenlandse droom

“De coronacrisis kon de buitenlandse droom van duizenden babyboomers dit jaar niet breken. Dat zal ook in 2021 niet gebeuren”, weet Marleen De Vijt, vastgoedexpert bij Azull, gespecialiseerd in vastgoed in Spanje. In totaal hebben vorig jaar 2.283 Belgen een Spaans verblijf gekocht, dat zijn er gemiddeld acht per dag. Al verwacht Azull dat er dit jaar nog meer zullen zijn.
 
“Wanneer het opnieuw veilig is om te reizen, zullen honderden Belgen opnieuw hun Spaanse droom willen vervullen. Ze willen straks volop genieten en extra tijd doorbrengen met hun kinderen en kleinkinderen in een Spaanse casa. Daarbij zal nieuwbouw bovendien een nog grotere rol spelen dan vóór de viruscrisis”, voorspelt De Vijt.

Wonen in monumenten

“Gare Maritime en The Dome in Brussel, de Boerentoren in Antwerpen, of de Weylerkazerne in Brugge. Ons rijke patrimonium vindt steeds meer een tweede adem”, zegt Thibaut De Vos, bestuurder van VDD Project Development, een ontwikkelaar van historische projecten.
 
"Wonen en werken in monumenten die met respect gerestaureerd zijn en aan alle moderne vereisten voldoen inzake duurzaamheid, comfort en energievoorziening, breekt in 2021 nog sterker door. Steden en gemeenten zijn er zich steeds meer van bewust dat ze efficiënter met ruimte en leegstaande gebouwen kunnen omgaan. Tegelijk zijn gezinnen en bedrijven vaker gewonnen voor de schoonheid, de kracht en de charme die historische monumenten bieden”, zegt De Vos.
 
Dat deze trend in opmars is, is ook iets dat Heylen Vastgoed opmerkt. "Het is onder andere kostenefficiënter, want de totale projectkosten liggen lager dan bij nieuwbouw. De 6% btw bij renovatie stimuleert dit ten slotte ook”, stelt Yves Vervliet.

Warmtenetten

Dit jaar wordt de strijd tegen fossiele brandstoffen voortgezet, ook voor het verwarmen van onze gebouwen en onze woningen. Het komende jaar zal in ontzettend veel bouwprojecten gebruik worden gemaakt van een warmtenet. Zo kan je bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt van een afvalverbrandingsinstallatie gebruiken om woningen te verwarmen en de temperatuur van je douche te regelen", vertelt Bart Vanderdonckt, CEO van projectontwikkelaar Steenoven.
 
“Wij zetten al jaren in op duurzaamheid en hebben deze nieuwe techniek dan ook met veel enthousiasme omarmd, onder meer in het stadsvernieuwingsproject Roelevard in Roeselare. Zo verlagen we de CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Bovendien is deze techniek heel betrouwbaar en niet duurder dan verwarmen met aardgas", besluit Vanderdonckt.
 
“In toekomstige woonprojecten zal je vaker mini-coworking ruimtes zien opduiken”, zegt Davy Demuynck van ION.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels