Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedsector reikt zijn Oscars uit

Vastgoedsector reikt zijn Oscars uit

De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) reikte onlangs in Tour & Taxis in Brussel haar traditionele Real Estate Awards uit. Met deze prijzen stimuleert en inspireert de beroepsorganisatie het ondernemerschap in de vastgoedsector. De prijs die CIB Vlaanderen elk jaar toekent aan een politicus of organisatie die zich inzet voor de vastgoedsector, ging naar het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen. Alain Deketelaere van CIB Kust mocht de Georges De Wandeleerprijs in ontvangst nemen, de prijs voor een verdienstelijk CIB-lid. De award voor Vastgoedondernemer van het Jaar ging naar Stefaan Leliaert van De Syndic. Naranjo Decamps van Habicom Vastgoed & Advies werd verkozen tot Vastgoedbelofte van het Jaar. Ann-Sofie Van den Eynde ten slotte kreeg de award voor Vastgoedstudent van het Jaar.

CIB Vlaanderen reikt elk jaar twee bijzondere awards uit die intern door de beroepsvereniging worden gekozen: de Pieter Pourbusprijs voor een politicus of organisatie die zich positief inzet voor de sector, en de Georges De Wandeleerprijs voor een verdienstelijk CIB-lid.

Pieter Pourbusprijs

De Pieter Pourbusprijs ging naar het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV). 'AGIV staat in voor de digitale ontsluiting van overheidsinformatie die heel belangrijk is in het verkoopdossier van de vastgoedmakelaar. Zo heeft het agentschap de succesformule van Geopunt gerealiseerd, hét zoekportaal voor vrijwel alle relevante geodata, noodzakelijk in het kader van vastgoedtransacties. Het is belangrijk dat AGIV ook in de toekomst blijft inzetten op de vastgoedmakelaar. Wat de strategie van AGIV écht uniek maakt in Vlaanderen is dat het agentschap inzet op digitale bouwstenen die overheidsprocessen integreren in de bedrijfsprocessen van de vastgoedprofessional en daarmee de klassieke overheidswebsites op termijn overbodig maken. AGIV hanteert een nieuwe logica: de Vlaamse overheid komt naar haar klanten toe en niet omgekeerd. Deze aanpak kan voor de sector alvast model staan voor het programma 'Radicaal Digitaal' van de Vlaamse overheid', vertelt voorzitter van CIB Vlaanderen Stephan Coenen.

Deze Real Estate Award is de tweede belangrijke prijs die het AGIV op korte tijd binnenhaalt, nadat eind vorig jaar het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (Gipod) door Agoria werd bekroond met de E-Gov-award.

Georges De Wandeleerprijs

De Georges De Wandeleerprijs werd toegekend aan Alain Deketelaere. 'Alain Deketelaere engageert zich al jarenlang voor onze beroepsvereniging. Hij zetelt in de raad van bestuur van CIB Vlaanderen en is ondervoorzitter van CIB Kust', aldus Stephan Coenen.

Vastgoedondernemer van het Jaar

CIB Vlaanderen ging op zoek naar sterke ondernemersverhalen. Een onafhankelijke jury boog zich over de ingediende dossiers en duidde drie genomineerden aan. De meer dan 350 vastgoedprofessionals die aanwezig waren op de prijsuitreiking beslisten mee wie uiteindelijk met een prijs ging lopen.

In de categorie Vastgoedondernemer van het Jaar waren de drie genomineerden: Lieven De Prins van Immo De Prins uit Sint-Niklaas, Anita Tamboers en Annick Broux van Actief Immo Tamboers & Broux uit Genk en Stefaan Leliaert van De Syndic uit Brugge. Stefaan Leliaert kwam als winnaar uit de bus.

Stefaan Leliaert is al 20 jaar actief als syndicus aan de kust. Toen Dewaele Groep hem in 2010 een partnership voorstelde, was hij meteen enthousiast. 'Vooral de kans om mijn kennis als syndicus te koppelen aan hun business-model leek me uitdagend. Wij zijn gespecialiseerd in het professioneel beheer van mede-eigendommen. Vanuit de samenwerking met Dewaele zijn we verder gegroeid', aldus Stefaan Leliaert. De Syndic is met zes kantoren vandaag actief in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en in Brussel. De beheerportefeuille van residenties en kantoorgebouwen steeg van 60 naar 425.

Vastgoedbelofte van het Jaar

Niet alleen gevestigde waarden, maar ook nieuw aanstormend talent werd in de kijker gezet. Via een live-stemming kon de sector mee haar eigen Vastgoedbelofte van het Jaar kiezen. De drie genomineerden waren: Tim Wouters van Fast Forward uit Antwerpen, Naranjo Decamps van Habicom Vastgoed & Advies uit Mortsel en Mustafa Sak van Sensimmo uit Genk. Uiteindelijk werd Naranjo Decamps de winnaar.

Naranjo Decamps werkte een aantal jaar bij vastgoedkantoor Habicom dat twintig jaar geleden werd opgericht. Vorig jaar nam hij samen met een collega de zaak over. 'Het kantoor kreeg een volledige restyling', vertelt Naranjo. 'Als aankoopmakelaar gaan we heel gericht op zoek naar de droomwoning van een klant. Bij de verkoop gaan we verder dan de klassieke bemiddeling. Zo hebben we een eigen styliste die lege panden aankleedt, een fotograaf voor reportages en een aannemer voor advies over renovatie.' In amper één jaar tijd heeft Habicom een belangrijke positie ingenomen op de vastgoedmarkt in de zuidrand van Antwerpen.

Vastgoedstudent van het Jaar

Tot slot werd ook de 'beste' vastgoedstudent bekroond. Ann-Sofie Van den Eynde van de Odisee Hogeschool in Aalst mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar eindwerk 'Overdracht recht tot hoger bouwen door mede-eigendom'. 'Haar studie is een handige leidraad voor syndici die geconfronteerd worden met grootschalige renovatiewerken in verouderde appartementsgebouwen,' aldus juryvoorzitter Mathieu Verwilghen.

De jury was onder de indruk van haar kennis over het beheer van mede-eigendommen, alsook van haar ondernemerskwaliteiten. Ann-Sofie runt samen met haar broer Dimitri Immo Surplus in Holsbeek. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette