Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België.
De forse stijging van de huizenprijzen de afgelopen twee jaar en de rente die wellicht wordt verhoogd zijn voor ING België de belangrijkste redenen om te geloven in een tragere stijging van de vastgoedprijzen. In combinatie met een hogere inflatie zou de stijging van de huizenprijzen in reële termen op zowat 0% uitkomen. Als de oorlog in Oekraïne aansleept, kan dat echter gaan wegen op de activiteit op de huizenmarkt en de stijging van de huizenprijzen afremmen. Volgens Steven Trypsteen moeten dan ook de prognoses voor de economische groei naar beneden worden bijgesteld.
 
Oekraïne
 
Tijdens de pandemie namen de vastgoedprijzen in alle segmenten en regio’s sterk toe. De mediaanprijs van een huis (een twee- of driegevelwoning) en een appartement ligt nu hoger dan twee jaar geleden. Wat ook opvalt, is dat de prijzen van duurdere huizen over het algemeen sterker zijn gestegen dan die van goedkopere woningen.
 
"De sterke groei van de vastgoedprijzen kan worden verklaard door macro-economische factoren die de ontleningscapaciteit ondersteunden. Door de pandemie zakte de hypotheekrente onder impuls van het soepele monetaire beleid nog wat verder. De overheid ondersteunde de inkomens ook sterk, waardoor de recessie niet tot een sterke daling van de inkomens heeft geleid. Naast de macro-economische factoren lijkt het er ook op dat de voorkeuren van de Belgen tijdens de pandemie veranderd zijn. De Belgen vinden hun woning vandaag belangrijker dan vóór de pandemie en ook dat heeft voor een opwaartse prijsdruk gezorgd. Het is dan ook normaal dat de Belgen meer willen betalen voor iets wat belangrijker geworden is”, stelt Steven Trypsteen.

De Europese Centrale Bank verstrakt de komende maanden waarschijnlijk het monetaire beleid, waardoor de marktrente onder opwaartse druk zal komen te staan. Na jaren van erg lage en dalende rentevoeten is de verwachting vandaag dan ook dat de rente de komende kwartalen zal stijgen.
 
"Ons aanvoelen is dat de vastgoedprijzen de komende twee jaar voort zullen stijgen, zij het minder sterk dan in 2021. Indien we de verwachte gemiddelde prijs van 2022 vergelijken met de verwachte gemiddelde prijs in 2021, dan verwachten we een groei van 5,4%. In 2023 zien we de gemiddelde prijs met 1,5% stijgen; de groei zet zich dus door, maar opnieuw iets minder sterk. Bovendien moet rekening worden gehouden met de oorlog in Oekraïne, die de economie dreigt te vertragen. Als de crisis aansleept, zullen wij onze prognoses voor de economische groei opnieuw naar beneden moeten bijstellen. Dat kan wegen op de activiteit op de huizenmarkt en de groei van de vastgoedprijzen afremmen”, waarschuwt Trypsteen.
 
Ondanks de pandemie blijft de afstand tot de stadkern doorslaggevend bij de huizenprijzen. Traditioneel is het zo dat woningen die verder van de stadskern gelegen zijn minder duur zijn. Door de pandemie zijn de Belgen evenwel meer belang gaan hechten aan ruimte waardoor de ligging mogelijk minder doorweegt. Omdat er meer thuis wordt gewerkt, zou het kunnen dat mensen minder belang zijn gaan hechten aan de nabijheid van een stadscentrum. Om die hypothese formeler te testen, hebben de economen van ING een econometrische oefening gemaakt.
 
"De gezondheidscrisis heeft een invloed gehad op de vastgoedmarkt, met een duidelijke voorkeur voor grote woningen, maar we kunnen niettemin besluiten dat het belang van de ligging tijdens de pandemie niet is veranderd. Het aloude adagium van de vastgoedmarkt, ‘Locatie, locatie, locatie’, is dan ook tijdens de pandemie blijven gelden in de prijsvorming van woningen", besluit de econoom van ING België.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels