Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedmakelaars reageren boos op ‘heksenjacht’ federale regering

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vastgoedmakelaars reageren boos op ‘heksenjacht’ federale regering

De Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen) is boos op minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, die ze beschuldigt van ‘stemmingmakerij op de kap van de vastgoedsector’.  Peeters had eerder in verschillende media verklaard dat uit een nationaal onderzoek van de Economische Inspectie blijkt dat vastgoedmakelaars massaal de wet overtreden. Volgens de minister kregen  322 makelaars een controle en werden bij zes op de tien één of meer inbreuken vastgesteld. De inspectie heeft 153 waarschuwingen gegeven en 60 pv’s opgemaakt. Peeters noemt de lange lijst overtredingen wraakroepend omdat de makelaars zelf doen alsof hun neus bloedt. De beroepsvereniging van vastgoedmakelaars spreekt van ‘een heksenjacht’.

Peeters stelt dat zes op de tien immomakelaars in ons land te vaag blijven over hun prijs. Bij één op de zeven makelaars was de totaalprijs niet duidelijk aangeduid. Hij vindt het ook onduidelijk wat makelaars precies doen tijdens een verkoop. Zo meldt een makelaar dat hij een vast percentage aanrekent van de totale verkoopprijs als hij een koper vindt voor het huis, bv. 3%. Maar kleine lettertjes vermelden dat daar nog eens 21% btw bij moet, waardoor het echte percentage dus eigenlijk 3,63% bedraagt.

Schandpaal

CIB Vlaanderen, met meer dan 2.400 leden de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars en syndici in ons land, is niet te spreken over de negatieve berichten die vicepremier Kris Peeters  de wereld instuurde.  “Het is ongehoord en ongezien wat de minister naar buiten bracht, zeker als je weet dat de sector Peeters enkele weken terug zélf heeft gevraagd om op een constructieve manier rond de tafel te zitten om meer duidelijkheid te krijgen over de door hem aangehaalde cijfers. Blijkbaar is het belangrijker om eerst de media te halen dan overleg te plegen. Die gegevens worden nu verspreid zonder de minste duiding te geven en zonder de minste vorm van overleg. Daarmee nagelde hij onze volledige sector aan de schandpaal”, reageert CIB Vlaanderen boos.

De cijfers over de inbreuken die door de Economische Inspectie zijn vastgesteld, zijn wel juist. CIB Vlaanderen ontkent  niet dat het altijd beter kan en wil zich daar als beroepsorganisatie ook voor inzetten. De vastgoedmakelaars voelen zich wel geviseerd en spreken van pure stemmingmakerij op de kap van een bepaalde sector.

“Peeters had evengoed kunnen meedelen dat 85% van de makelaars wel in orde is met het correct aangeven van de prijs, net zoals hij had kunnen vertellen dat 80% zijn werk wel goed doet op het vlak van het omschrijven van de opdracht of de bepalingen inzake de verlenging van de makelaarsopdracht. Maar de minister gooit alle negatieve cijfers op een hoopje en concludeert dat zes op de tien makelaars zich niet houden aan de wettelijke voorschriften. Het is dus maar hoe je het verwoordt”, stelt CIB Vlaanderen.

Overleg

De beroepsvereniging heeft het ook moeilijk met de verklaring van Peeters dat de sector doet alsof zijn neus bloedt. “Het tegenovergestelde is waar. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft onmiddellijk en constructief geantwoord op zijn schrijven, aangevuld met de vraag tot overleg. Ook het BIV vindt de cijfers te vaag en vraagt meer duiding. CIB Vlaanderen werd als meest representatieve beroepsvereniging echter op geen enkel moment geïnformeerd of aangeschreven. “Met constructiviteit bereik je veel meer dan met afbraakpolitiek”, besluit de beroepsorganisatie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

CEO Filip Dewaele van het gelijknamige vastgoedbedrijf geeft zijn functie door aan Sofie Spriet. Zelf wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast wil de vastgoedmakelaar de komende vijf jaar zijn netwerk uitbreiden van 43 naar[…]

Stormloop op woningen

Stormloop op woningen

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

Meer artikels