Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedmakelaars blij met lagere registratierechten monumenten

Vastgoedmakelaars blij met lagere registratierechten monumenten

Wie een monument koopt om er permanent in te wonen, zal straks niet langer 5% maar slechts 1% registratierechten moeten betalen op de aankoopprijs. Vastgoedmakelaars zijn tevreden over de maatregel van Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein.

“Zulke panden blijven nu gemakkelijk vijf jaar in de portefeuille zitten en zullen dankzij deze maatregel sneller een nieuwe eigenaar vinden”, zegt Roel Druyts, ceo van Hillewaere Vastgoed. Hij wijst er wel op dat je niet zomaar alles mag verbouwen in een monument.

Vele Vlamingen denken misschien dat een ‘monument’ steevast een eeuwenoud pand is waar onlosmakelijk een befaamde geschiedenis aan verbonden is. Dat is echter niet altijd het geval. Een monument kan evengoed een huisje in een begijnhof zijn, een oud schoolgebouw, een fraaie watermolen of een in onbruik geraakte art-decovilla.

“Regelmatig komen zulke panden in onze portefeuille terecht. Ze raken in sommige gevallen moeizaam verkocht. Zo staat bij ons bijvoorbeeld al vijf jaar een oud herenhuis in neoclassicistische stijl in Turnhout te koop. Een gemiddelde woning in dezelfde prijsklasse verandert na zes tot twaalf maanden van eigenaar. Monumenten raken vaak moeilijk verkocht omwille van een hoge aankoopprijs en hoge renovatie- of onderhoudskosten”, zegt Druyts.
“Potentiële kopers vrezen vaak dat de kosten aanzienlijk hoger uitvallen dan bij een niet-beschermde woning. Daarom juichen we nu het initiatief toe om de registratiekosten met 4% te verlagen. Zo maak je niet alleen de aankoop van een monument een stuk goedkoper, je biedt kandidaat-kopers ook een pak meer financiële ademruimte om te renoveren of het pand goed te onderhouden”, vervolgt hij.

Wie een monument wil renoveren, doet overigens niet zomaar wat hij wil. “Je mag verbouwen, maar je moet altijd een vergunning aanvragen. Wanneer je de esthetische waarde van delen van het pand, zoals de gevel of een open haard, dreigt aan te tasten, is het zeker aangeraden om advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Wanneer je die delen renoveert, moet de esthetische waarde net groter worden. Het is dus niet toegelaten om pakweg een origineel art-decovenster te vervangen door een pvc-raam”, besluit Roel Druyts.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Nadat vele generaties Tongenaren zich de vraag gesteld hadden of de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ooit toegankelijk zou zijn om van het schitterende uitzicht te kunnen genieten, is het eindelijk zover. Aannemer Verstraete Vanhecke uit[…]

29/11/2021 | overheidsopdracht
Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

Meer artikels