Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedexperts voorspellen vijf woontrends voor 2020

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vastgoedexperts voorspellen vijf woontrends voor 2020

Vijf vastgoedexperts geven hun mening over de woontrends die dit jaar in België zullen doorbreken. Het gaat om Johan Krijgsman van ERA Belgium, Sven Potvin van Antonissen Development Group. Anneleen Van Bosch van Warsco Units, Benoît De Hollain van het Brusselse Go4Green en Luc Dewulf van Rendimmo.

"Compacte kangoeroewoningen, een afzonderlijke en kleinere wooneenheid naast een bestaande woning, worden populair in Vlaanderen. Vaak kiezen senioren ervoor om op hun oude dag te verhuizen naar een woonzorgcentrum, maar steeds meer helt hun keuze over naar een kangoeroewoning. Ze willen vandaag kleiner gaan wonen, dicht bij familie of vrienden en op maat van hun eigen budget", aldus Anneleen Van Bosch, CEO van Warsco Units.

"Zo zijn er nu woningen op de markt van 48 m² die in 30 minuten geïnstalleerd worden en die perfect als kangoeroewoning kunnen dienen naast bijvoorbeeld de woning van de eigen kinderen. Dat zou in 2020 dus wel eens een opvallende trend kunnen zijn, zeker als lokale gemeentebesturen enkele wetsbepalingen inzake het kadastraal inkomen en mede-eigendom kunnen aanpassen", aldus Van Bosch.

Domotica

Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group, voorspelt dat we dit jaar de echte doorbraak van domotica bij nieuwbouwwoningen gaan zien. Vele technologieën bestaan al een tijdje, maar het bleef lang bij een 'nice-to-have'. Tegenwoordig wordt domotica steeds populairder bij nieuwe woningen, omdat generatie X (de generatie 45-plussers die nu massaal nieuwbouw koopt) vragende partij is voor deze technologische snufjes.

"Vroeger waren het vooral jongere gezinnen die domotica uitprobeerden als 'early adopters'. Denk aan zonwering die zich aanpast aan de stand van de zon, gordijnen die open gaan wanneer je wekker afgaat of een voordeur die je van op afstand met je smartphone kan openen. Wij hebben bijvoorbeeld al besloten om dit standaard in al onze nieuwbouwprojecten te voorzien”, zegt Sven Potvin.

Bereikbaarheid woning

“De best bereikbare woningen op de markt worden in dit jaar populairder dan ooit. Mensen zijn het grondig beu om in de file te staan en willen geen tijd verliezen op weg naar kantoor of de winkel, want dat gaat ten koste van onze tijd met familie en vrienden of voor hobby’s. Daarom vindt de Belg de bereikbaarheid van zijn woning steeds belangrijker”, stelt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium.

“De vraag naar huizen en appartementen met vlotte verbindingsmogelijkheden, dichtbij invalswegen, autostrades en openbaar vervoer, wordt nu zodanig groot dat deze woningen steeds meer in waarde stijgen. Wees er zeker van dat mobiliteit in 2020 voor vele huizenjagers één van de belangrijkste vereisten zal zijn”, voorspelt Krijgsman.

Elektriciteit en warmte

"De klimaatmarsen hebben heel wat mensen doen beseffen dat ze zuiniger en efficiënter moeten omgaan met energie. Dat zal ook in 2020 de trend zijn”, meent Benoît De Hollain, CEO van het Brusselse Go4Green.

Het is nu al mogelijk om thuis zelf elektriciteit en warmte op te wekken op een duurzame manier. Via warmtekrachtkoppeling kan een groot deel van de warmte- en elektriciteitsvraag zelf worden opgewekt met grote besparingen tot gevolg. De Hollain verwacht dat deze manier van werken dit jaar sterk zal toenemen. De energiefactuur ligt immers tot 20% lager en je CO2-uitstoot daalt met een kwart en zonder  dat je zelf extra investeringen moet doen.

Duitse woningen

De Belgische investeerder ziet kansen bij onze oosterburen. De Belgen gaven op twee jaar tijd al meer dan 10 miljoen € uit aan appartementen en studio’s in Duitsland. Dat zal volgens Luc Dewulf van Rendimmo, een specialist in Duits vastgoed, alleen nog maar stijgen.

“Duitsland kent met 54% van de bevolking het tweede grootste huurderspercentage van Europa. Omwille van de enorme vraag raakt je investeringspand meteen verhuurd. De Duitse vastgoedmarkt in de regio’s bij de grens met België is bovendien veel toegankelijker, door de lagere prijzen. Zo vind je er al appartementen vanaf 50.000 €. We verwachten  dat de Belgische particuliere investeerder zich massaal zal richten op het Duitse 'betongoud'. Die rush is overigens vorig jaar al begonnen, maar zal zich in 2020 helemaal voltrekken”, besluit Luc Dewulf.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels