Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

© Bereal

De Belgische economie krijgt een flinke dreun van het coronavirus. Ook de vastgoedsector blijft niet buiten schot: vele bouwwerven liggen stil, makelaars doen geen huisbezoeken meer en zelfs het ondertekenen van aktes en compromissen verloopt stroef. Waar mogelijk wordt het opgevangen met digitale oplossingen, maar een baksteen kan je nu eenmaal niet digitaal leggen. Zal dit effect hebben op de woningprijzen? “Dat is moeilijk om nu al in te schatten, maar we maken ons niet te veel zorgen. Ook in 2008 is het Belgische vastgoed van de échte crisis gespaard gebleven”, luidt het bij de vastgoedexperts.

België, bekend om de liefde voor bakstenen en bouwkranen, zal ook op dat vlak een hele tijd niet meer zichzelf zijn. Vele bouwprofessionals moeten noodgedwongen het werk neerleggen. De gezondheid primeert. Dat benadrukt Revive, een projectontwikkelaar uit Gent, die bevestigt dat op de meeste van hun bouwwerven de pauzeknop ingedrukt werd. Maar samen met de aannemers en alle andere partners doet men er alles aan om meteen klaar te staan wanneer de bouwwerven terug kunnen starten - zodat de verloren tijd tot een minimum wordt beperkt.

“Een logische beslissing, ook als bouwsector moeten we er alles aan doen om de verdere verspreiding van het virus in te dijken. En ja, dit zal tot vertragingen leiden, maar dat economische verlies is veel minder erg dan extra slachtoffers. We rekenen in onze planning altijd wat marge in voor dergelijke onvoorziene omstandigheden, al spreken we in dit geval wel over een uitzonderlijke situatie die je niet kan voorzien. We proberen de eventuele vertragingen te compenseren door creatief en solidair met onze partners samen te werken. De impact voor de toekomstige bewoners van onze nieuwe woonwijken moet zo beperkt mogelijk blijven. Het is wel nog afwachten of de toevoer van bouwmaterialen op tijd terug start, want momenteel loopt de levering van grondstoffen uit het buitenland vanzelfsprekend nogal stroef. Maar we bereiden ons zo goed als mogelijk voor om een snelle doorstart te nemen eens dit achter de rug is”, zegt Alexandre Huyghe, CIO van Revive.

Geen verkoop

De verkoop van bestaande woningen voelt de impact van het coronavirus alvast wat harder: huisbezoeken zijn sinds kort niet meer mogelijk. Vastgoedmakelaars gaan dus een moeilijke periode tegemoet.

“De verkoop zal inderdaad een tijdje zo goed als stilvallen. Dat spreekt voor zich: je koopt niet zomaar een huis dat je niet hebt kunnen bezoeken. De bezoeken op onze website zijn dan ook sinds vorige vrijdag al gehalveerd. Maar we verwachten dat deze ‘achterstand’ snel ingehaald zal worden wanneer we terug van start kunnen. Dat hebben we uit de vorige crisissen - zoals die van 2008 - geleerd”, stelt Cedric Vanhencxthoven, medezaakvoerder Heylen Vastgoed.

En ook de administratieve zaken - zoals het ondertekenen van een compromis of een akte - moeten noodgedwongen op zoek naar een digitale oplossing. “Er worden een paar zaken over het hoofd gezien: bepaalde ondertekeningen moeten doorgaan of er hangen zware gevolgen aan vast. Denk maar aan een gezin dat een nieuwe woning gekocht heeft en op het punt stond om de huidige woning te verkopen. Als zij dat nu niet kunnen doen vanwege het coronavirus, hebben ze vanzelfsprekend een groot probleem. Daar moeten we snel met oplossingen komen. Sommige zaken zijn nu eenmaal moeilijk om ‘on hold’ te zetten. Waar mogelijk wordt het opgelost met digitale tools, maar vastgoed verkopen zonder fysiek bezoek is nog lang niet ingeburgerd”, zegt Cedric Vanhencxthoven, medezaakvoerder Heylen Vastgoed.

Geen paniek

De beurzen crashen één voor één, tot het niveau van de financiële crisis van 2008, of zelfs nog dieper. Maar moeten we ook vrezen voor een crash op de vastgoedmarkt? De vastgoedexperts zien voorlopig nog geen reden tot paniek. “België heeft historisch gezien een zeer stabiele vastgoedmarkt, die ook bij de vorige crisissen altijd gespaard is gebleven. De vraag naar vastgoed blijft immers groot in ons land: de bevolking is sterk gegroeid - zeker in de steden - en het aanbod is niet overal even snel gevolgd. Als er dan toch een effect op de woningprijzen zal zijn, zal dit de normale tendensen van de markt volgen en dus eerder selectief zijn: eigenaars van woningen die goed scoren inzake locatie en duurzaamheid moeten zich met andere woorden geen zorgen maken. En zelfs de woningen die minder goed in de markt liggen, zullen nu niet opeens kelderen in prijs. De vastgoedmarkt gaat niet van vandaag op morgen overkop gaan. Bovendien zullen investeerders misschien zelfs des te meer hun pijlen op vastgoed richten, nu de beurzen allemaal in het rood gaan”, denkt Alexandre Huyghe, CIO van Revive.

Digitaal tekenen

Vastgoedkantoren moeten de deuren sluiten, maar dat betekent uiteraard niet dat er geen woningen meer kunnen verkocht of verhuurd worden. Als grootste beroepsorganisatie biedt CIB Vlaanderen aan alle vastgoedmakelaars de mogelijkheid om alle documenten inzake verkoop of verhuur te kunnen laten ondertekenen via een gedigitaliseerd platform. Kopers en verkopers kunnen zo van thuis uit een compromis ondertekenen.

“Als beroepsorganisatie is het onze verdomde plicht om er ook in moeilijke tijden te zijn voor onze vastgoedmakelaars. We moeten hen faciliteren waar we kunnen. Daarom hebben we een platform opgezet waarbij eender welk document kan opgeladen worden door een makelaar waarbij een koper, verkoper, huurder of verhuurder dit document op een heel eenvoudige manier digitaal kan ondertekenen. We hebben het platform voor digitaal handtekenen uitgerold voor zowel onze leden als niet-leden en er wordt massaal gebruik van gemaakt. Belangrijk voordeel is dat we zo voorkomen dat bepaalde wettelijk verplichte termijnen overschreden zouden worden door een niet tijdige ondertekening van contracten of overeenkomsten”, legt CIB-voorzitter Daniel Buschman uit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels