Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoedcongres barst uit zijn voegen

Gerelateerde onderwerpen :

Vastgoedcongres barst uit zijn voegen

© Copyright-johan@stock-associates.com

Minder open ruimte innemen en compacter gaan wonen. Dat is de boodschap die we vanuit alle hoeken te horen krijgen én de essentie van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), ook wel de ‘betonstop’ genoemd.

Ook Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is een vurig pleitbezorger van de zogenaamde ‘verdichting’. Op het 18de Vastgoedcongres deelde hij zijn visie op stedenbouw, ruimtelijke ordening en wooncultuur. “Met de grote principes zijn we het als vastgoedsector eens, alleen moet er nog een lange weg afgelegd worden vooraleer alle knelpunten weggewerkt zijn”, stelt CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars en syndici.

Een recordaantal van 1.500 deelnemers zakte op vrijdag 8 december af naar het Kursaal in Oostende voor het grootste vastgoedcongres van het land. Het toont eens te meer aan dat het debat rond de toekomst van onze ruimtelijke ordening meer dan ooit leeft in de vastgoedsector. Met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck als centrale gast gaf de beroepsvereniging een stem aan een man die de confrontatie met het huidige denken inzake ruimtelijke ordening niet schuwt. Van Broeck riep er de beleidsmakers op tot meer politieke moed.

“Het fenomeen van snel verkavelen nu het nog kan, baart me zorgen. Enkel met een daad van politieke moed kan dit fenomeen stopgezet worden, maar ik voel me door de beleidsmakers steeds meer gesteund. Steun die ik overigens ook ervaar bij de vastgoedsector. Een innovatieve vastgoedsector zal ook de vruchten plukken van een aangepast ruimtelijk beleid”, aldus Leo Van Broeck.

Knelpunten

Volgens CIB Vlaanderen is Van Broeck er als Bouwmeester echt in geslaagd om het debat rond onze toekomstige ruimtelijke ordening volop op gang te brengen. Iedereen is het stilaan eens over de grote principes van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Toch moeten er nog heel wat knelpunten weggewerkt worden.

“Het feit dat Vlaanderen een traditie van lintbebouwing kent, is historisch gegroeid en een realiteit waar we niet naast kunnen kijken. De klok terugdraaien is niet zomaar mogelijk. Bovendien hebben we in Vlaanderen te maken met een zeer rigide kader op het vlak van ruimtelijke ordening. Ook het financiële plaatje en het uitwerken van de geschikte instrumenten wordt een belangrijke uitdaging om de doelstellingen van het BRV te bereiken. De grote vraag is voorlopig of deze andere manier van denken ons miljarden zal opbrengen, dan wel miljarden zal kosten.”

CIB Vlaanderen wil als sectorvertegenwoordiger meedenken over de toekomst van onze ruimtelijke ordening. Constructief waar nodig, maar met een kritische bril als het zoveelste politieke ballonnetje wordt opgelaten.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Meer artikels