Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoed vormt een duurzame investering

Wie vandaag een hypothecaire lening aangaat, moet maandelijks veel minder aflossen dan enkele jaren geleden, zo merkt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op. Voor een aantal gezinnen is de rente zelfs negatief, waardoor ze een deel van het geleende kapitaal niet meer moeten terugbetalen. Het budget dat hierdoor vrijkomt, kan geïnvesteerd worden in bijkomende energiebesparing. Zo kan de energiefactuur van een woning voort dalen en stijgt de waarde van de woning. Wie investeert in een extra energiezuinige woningschil (dak, vloer, ramen, muren) plukt nog tientallen jaren de vruchten van deze investering.

Toch hebben volgens de VCB niet alle gezinnen toegang tot een eigen woning. Door de strengere internationale regulering (Basel III) en de Nationale Bank vragen banken immers dat potentiële bouwers of kopers zelf steeds meer eigen middelen kunnen inbrengen, waardoor een aantal gezinnen niet kan profiteren van de gunstige marktevoluties. Ondanks de gunstige rente blijft de verwachte stijging van het aantal renovaties en nieuwbouw uit: al verschillende jaren bereikt het percentage woningen dat grondig gerenoveerd wordt de kaap van 1% niet en in 2015 werden zelfs 2% minder nieuwbouwflats en -huizen vergund dan in 2008-2015.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen