Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Vastgoed mag niet zwaarder belast worden”

Gerelateerde onderwerpen :

,
“Vastgoed mag niet zwaarder belast worden”

© ©fotomek - stock.adobe.com

Via een globalisering van de inkomsten wil de PS inkomsten uit vastgoed meer gaan belasten. Dat is geen goed idee, vindt de Confederatie Bouw, aangezien wie een woning verhuurt of een tweede verblijf heeft nu al zwaar belast wordt via het kadastraal inkomen (KI) dat elk jaar geïndexeerd en gerevaloriseerd wordt, los van de transactietaksen.

Dat moedigt het investeren in huizen en appartementen om te verhuren helemaal niet aan. Om zulke investeringen wel te stimuleren stelt de Confederatie Bouw voor om de netto huurinkomsten te taxeren in de personenbelasting (dus na aftrek van alle kosten). De totale belastingdruk op vastgoed mag onder geen enkel beding stijgen.

Eén van de belangrijkste verzuchtingen van de Confederatie Bouw in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 is het stimuleren van investeringen in vastgoed dat te huur wordt aangeboden. Om dat mogelijk te maken is het belangrijk om een gunstig fiscaal kader te creëren. Op dit moment behoort de belasting op vastgoed, op basis van het KI dat geïndexeerd en geherwaardeerd wordt, in ons land tot de hoogste van Europa.

De PS pleit nu voor een globalisering van de inkomsten, waarbij inkomsten uit werk en uit kapitaal (zoals huurinkomsten) globaal belast zouden worden. De Confederatie Bouw waarschuwt echter dat vastgoed niet nog meer belast mag worden in ons land. Een hogere taxatie van vastgoed is tegen het belang van de huurders en die situatie moet kost wat kost vermeden worden.

De Confederatie Bouw legt een eigen voorstel op tafel waarbij de netto huurinkomsten belast worden binnen het kader van de personenbelasting, maar dus enkel de netto inkomsten (m.a.w. na aftrek van alle kosten verbonden aan de vastgoedinvestering). Dat voorstel moedigt particulieren aan om te investeren in vastgoed, wat leidt tot voldoende huurwoningen en de kwaliteit ervan bevordert. De Confederatie Bouw heeft van dit voorstel één van haar speerpunten gemaakt in haar memorandum n.a.v. de verkiezingen van 26 mei 2019.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels