Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoed kopen gebeurt steeds digitaler

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vastgoed kopen gebeurt steeds digitaler

Het kopen van vastgoed gebeurt digitaler dan ooit en die trend zal zich dit jaar alleen maar voortzetten. Woningen kunnen tegenwoordig vanop afstand bekeken worden met een virtual reality-bril  Digitale paspoorten zoals de Homepass en de Vlaamse Woningpas besparen veel tijd. Een aankoopakte kan je tekenen met je smartphone. Notarissen kunnen nu ook woningen en percelen online veilen. Zelf een huis verkopen kan eveneens op een digitale en professionele manier gebeuren. Volgens vastgoedspecialisten zullen deze digitale veranderingen in 2019 volledig doorbreken.

Virtual reality

Vandaag bezoeken huizenjagers gemiddeld twaalf panden vooraleer ze hun droomwoning vinden. Uiteindelijk duurt het gemakkelijk een half jaar vooraleer een kandidaat-koper zijn keuze heeft gemaakt. Dat is onnodig tijdverlies. Steeds meer makelaars lanceren daarom virtuele bezoeken. Niet alleen via aanraakschermen, maar steeds vaker ook met virtual reality-brillen.

“Die geven je het gevoel dat je echt in een woning staat, waardoor je nog beter kan aanvoelen of een pand je bevalt of niet. In een uurtje tijd kan je zo gemakkelijk zeven tot acht interessante panden grondig bekijken. Alleen woningen die je daarna nog de moeite waard vindt, kan je daarna ‘live’ gaan bezoeken. Zo winnen kandidaat-kopers en verkopers misschien wel weken tijd”, zegt Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed.

Smartphone

Sinds kort is het voor het voor kopers en huurders mogelijk om vrijwel alle vastgoeddocumenten zoals verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes, plaatsbeschrijvingen, … op een strikt wettelijke manier digitaal te ondertekenen. “Dat gaat dit jaar ongetwijfeld voor een heuse revolutie zorgen in de immowereld. Vandaag duurt het soms weken om twee of drie handtekeningen op één document te krijgen. Door al die processen te digitaliseren zal iedereen gigantisch veel tijd winnen en kan een document in principe in vijf minuten door alle partijen ondertekend worden”, stelt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep die het project samen met de Federale Overheidsdienst Financiën lanceerde.

Digitaal paspoort

Wie op huizenjacht gaat en een lijstje maakt met woningen die hij of zij wil bezoeken, moet er vandaag nog vaak blind op vertrouwen dat alle nodige documenten betreffende de epc-waarden, de grondplannen, de keurings- en garantiebewijzen in orde zullen zijn. Met de lancering van unieke digitale woningpaspoorten, zoals de Vlaamse Woningpas en de Homepass, wordt het in 2019 echter mogelijk om met enkele eenvoudige muisklikken meteen alle originele documenten vooaf in te kijken.

“Eén van de voordelen van die paspoorten is dat huiseigenaars, notarissen, makelaars en overheden zonder veel tijdverlies met elkaar kunnen communiceren en documenten kunnen uitwisselen of updaten. Daardoor kunnen tienduizenden Belgische gezinnen straks hun woning ook sneller verkopen”, aldus Eric Spitzer van vastgoedplatform Immovlan.

Openbare verkoop

De voorbije maanden zijn in ons land reeds meer dan 300 panden en percelen online geveild op het digitale platform van de notarissen. De verwachting is dat de digitale openbare verkoop in 2019 op volle toeren gaat draaien en dat de komende twaalf maanden op deze manier enkele duizenden panden openbaar verkocht zullen worden.

“Tot nog toe moesten kopers telkens fysiek aanwezig zijn op een veilingmoment om daar een officieel bod te kunnen uitbrengen. Dankzij het nieuwe platform kunnen ze dit nu gewoon vanuit hun luie zetel en kunnen ze ook ’s avonds na hun werk in alle rust nog een bod doen. Het is dus niet langer nodig om hiervoor een dag verlof op te offeren”, verklaart Eric Spitzer die via Immovlan een unieke samenwerking heeft met de notarissen.

Zelf verkopen

Jaarlijks verkopen tienduizenden Belgen zelf hun woning, dat is iets minder dan de helft van alle huizenverkopers. “Zes op de tien jongeren tussen 24 en 38 jaar die een eigen woning bezitten en deze willen verkopen doen dat vandaag uit eigen hand in de plaats van naar een professionele makelaar te stappen. Dat heeft grotendeels te maken met de nieuwe technologieën en sociale media.

“In 2019 zal het beroep van makelaar zich hierop moeten aanpassen, bijvoorbeeld door hen online advies te verlenen of expertise van makelaars en juristen aan te bieden zodat huizenverkopers hun woning op een toegankelijke manier online kunnen verkopen”, besluit Filip Dewaele die onlangs het online adviesplatform soldandset.be lanceerde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Niet-duurzame lintbebouwing blijft ongebreideld toenemen

Niet-duurzame lintbebouwing blijft ongebreideld toenemen

Met de Green Deal wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal worden. Hoe goed deze visie ook mag klinken, in Vlaanderen loopt de uitvoering ervan niet van een leien dakje. Dat blijkt uit een analyse van buurtontwikkelaar Matexi op basis van nieuwe[…]

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Meer artikels