Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoed floreert, maar nieuwbouw krijgt rake klappen

Vastgoed floreert, maar nieuwbouw krijgt rake klappen

De Duitse mobiele bank N26 stelt na een onderzoek in ons land vast dat twee derde van de Belgen belangrijke beslissingen zoals de bouw van een huis, uitstellen als gevolg van de viruscrisis. De secundaire vastgoedmarkt mag het dan wel nog goed doen, de primaire bouwmarkt is grotendeels stilgevallen. De bevindingen worden bevestigd door de Confederatie Bouw.
Uit cijfers van Fednot, de federatie van notarissen, blijkt dat de verkoop van vastgoed ‘boomde’ tijdens de zomermaanden. Die cijfers staan echter in schril contrast met de bouw van nieuwe woningen. Nieuwbouw krijgt sinds het begin van de coronacrisis stevige klappen. Niet onlogisch, want Belgen blijken belangrijke financiële beslissingen zoals de bouw van een huis, uit te stellen.
 
“Onze sector heeft nu vooral nood aan snel ingevoerde maatregelen die de vraag stimuleren. Investeringen in nieuwbouw, maar ook renovatie, sloop en heropbouw en sociale huisvesting moeten worden aangemoedigd. We moeten zo snel mogelijk het vertrouwen herstellen en een gunstiger klimaat creëren zodat men opnieuw durft te investeren”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
De Confederatie Bouw pleit daarom voor een tijdelijke verlaging van de btw op nieuwbouw voor een schijf aan werken van 60.000 € (met een beperking van de oppervlakte tot 190 m² voor eengezinswoningen en 100 m² voor appartementen). Een variant op deze maatregel werd ook ingevoerd tijdens de financiële crisis van 2008 en zorgde ervoor dat ons land niet te diep wegzonk in die crisis. Op zich niet verbazend, want als het in de bouw goed gaat, gaat het inderdaad overal goed. Bovendien voldoet een nieuwe woning aan de strengste eisen inzake energie-efficiëntie.
 
Om de hernieuwbouw te stimuleren, vraagt de Confederatie Bouw nogmaals om de 6% btw op sloop-heropbouw die nu in 32 stedelijke gebieden geldt, uit te breiden naar heel het land.
 
De sectororganisatie wil ook dat deze maatregel wordt uitgebreid tot de aankoop van woningen die na de sloop worden gebouwd. Daardoor zouden consumenten niet meer sowieso voor renovatie kiezen omdat sloop en heropbouw hen nu te duur uitkomt qua btw.
“Indien de partijvoorzitters het werkelijk menen wanneer ze verklaren dat ze willen helpen om woningen energie-efficiënt te maken in het komende federaal (en ook regionaal) beleid, zijn beide maatregelen een must”, besluit Robert de Mûelenaere.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil particulieren of private ondernemingen sterker betrekken bij een breed woningaanbod tegen lagere huurprijzen. Diependaele stelt in dit verband voor om 500 miljoen € te voorzien voor private[…]

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Meer artikels