Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vastgoed floreert, maar nieuwbouw krijgt rake klappen

Vastgoed floreert, maar nieuwbouw krijgt rake klappen

De Duitse mobiele bank N26 stelt na een onderzoek in ons land vast dat twee derde van de Belgen belangrijke beslissingen zoals de bouw van een huis, uitstellen als gevolg van de viruscrisis. De secundaire vastgoedmarkt mag het dan wel nog goed doen, de primaire bouwmarkt is grotendeels stilgevallen. De bevindingen worden bevestigd door de Confederatie Bouw.
Uit cijfers van Fednot, de federatie van notarissen, blijkt dat de verkoop van vastgoed ‘boomde’ tijdens de zomermaanden. Die cijfers staan echter in schril contrast met de bouw van nieuwe woningen. Nieuwbouw krijgt sinds het begin van de coronacrisis stevige klappen. Niet onlogisch, want Belgen blijken belangrijke financiële beslissingen zoals de bouw van een huis, uit te stellen.
 
“Onze sector heeft nu vooral nood aan snel ingevoerde maatregelen die de vraag stimuleren. Investeringen in nieuwbouw, maar ook renovatie, sloop en heropbouw en sociale huisvesting moeten worden aangemoedigd. We moeten zo snel mogelijk het vertrouwen herstellen en een gunstiger klimaat creëren zodat men opnieuw durft te investeren”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
De Confederatie Bouw pleit daarom voor een tijdelijke verlaging van de btw op nieuwbouw voor een schijf aan werken van 60.000 € (met een beperking van de oppervlakte tot 190 m² voor eengezinswoningen en 100 m² voor appartementen). Een variant op deze maatregel werd ook ingevoerd tijdens de financiële crisis van 2008 en zorgde ervoor dat ons land niet te diep wegzonk in die crisis. Op zich niet verbazend, want als het in de bouw goed gaat, gaat het inderdaad overal goed. Bovendien voldoet een nieuwe woning aan de strengste eisen inzake energie-efficiëntie.
 
Om de hernieuwbouw te stimuleren, vraagt de Confederatie Bouw nogmaals om de 6% btw op sloop-heropbouw die nu in 32 stedelijke gebieden geldt, uit te breiden naar heel het land.
 
De sectororganisatie wil ook dat deze maatregel wordt uitgebreid tot de aankoop van woningen die na de sloop worden gebouwd. Daardoor zouden consumenten niet meer sowieso voor renovatie kiezen omdat sloop en heropbouw hen nu te duur uitkomt qua btw.
“Indien de partijvoorzitters het werkelijk menen wanneer ze verklaren dat ze willen helpen om woningen energie-efficiënt te maken in het komende federaal (en ook regionaal) beleid, zijn beide maatregelen een must”, besluit Robert de Mûelenaere.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is vrijwel heel Vlaanderen en vooral in de steden een grote maatschappelijke uitdaging. Het Sociaal Verhuurkantoor Mechelen en het stadsbestuur bundelen de krachten om daar structureel iets aan te doen. Tegen 2025 willen beide[…]

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Meer artikels