Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vari geeft zijn visitekaartje af in Warschau

Vari geeft zijn visitekaartje af in Warschau

Vari uit Hoevenen is al enkele jaren actief in Polen, maar kan met de Warsaw Spire daar een eerste plaatselijke en meteen indrukwekkende referentie voorleggen. Voor het impressionante atrium van de hoofdtoren leverde Vari de zuilen, de lifttoegangen, 500 honingraatvormige plafondelementen van 1 bij 2 m en een lichtsculptuur in glasvezelversterkt gips. Ook het gigantische, geschubde logo van de Warsaw Spire (12 bij 5 m) dat in het atrium zal opgehangen worden, is een product van Vari.

Vari heeft al enkele jaren een productievestiging in Wrzesnia bij Poznan en op zowat 200 km van Warschau. 'In de eerste plaats werden daar, als aanvulling op de werkplaats in Hoevenen, halffabrikaat elementen geproduceerd door mensen opgeleid in België voor hoofdzakelijk België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Maar we zien ook dat Polen als geheel en Warschau in het bijzonder inzake bouw een heel gezonde, bruisende dynamiek heeft. Er wordt aan een hoger tempo en in grotere volumes gebouwd dan op onze thuismarkten en dat biedt ons heel wat kansen. Ik zie Polen daarnaast ook als een poort naar andere Oost-Europese markten. Vanuit België zijn voor een kmo als de onze de afstand en de administratieve mallemolen te groot om in die landen te werken, maar met een voet aan de grond in Polen wordt dat wel mogelijk', meldt zaakvoerder Luc Meersman van Vari.

Ghelamco

De Warsaw Spire is een 220 m hoge toren met een hyperbolische glasgevel van de Belgische architecten Jaspers-Eyers Architects en de Belgische projectontwikkelaar Ghelamco. Voor die laatste maakte Vari twee jaar geleden reeds elementen voor enkele ruimtes van de Ghelamco-arena van AA Gent (zie Bouwkroniek van 27 juni 2014, blz. 49-51). Toch kwam het telefoontje voor de opdracht in Warschau niet vanuit België, maar van het Poolse Massive Design dat de inkomruimte van de Warsaw Spire mee heeft ontworpen. 'Voor de Ghelamco-arena waren wij de zoveelste onderaannemer in een lange rij en was er nauwelijks rechtstreeks contact met de hoofdaannemer. Dat we nu in Polen opnieuw voor Ghelamco werken, is de verdienste van ons eigen verkoopkantoor en onze installatiepartner in Warschau', stelt Meersman.

De Warsaw Spire is de grootste toren van het moderne Warschau. Samen met de twee aanpalende torens van 55 m hoog biedt dit project 100.000 m² vloeroppervlakte voor kantoren en (op het gelijkvloers) winkels. 'De Spire zet ons op de kaart en opent vele deuren voor ons. Zowel naar de 'Belgische kolonie' van aannemers en projectontwikkelaars die in Polen actief zijn als naar de volledige Poolse bouwmarkt. Op dit moment hebben we al zeker vijf Poolse projecten in de pijplijn', zegt Luc Meersman trots.

Tangla hotel

Ondanks het succes in Polen vergeet Vari intussen de thuismarkt niet. 'We maakten recent nog alle lichtkoven voor het Chinese vijfsterrenhotel Tangla in Sint-Lambrechts-Woluwe, in onderaanneming van Strabag en CIT Blaton en onder een enorme tijdsdruk, en ook de productie van liefst 900 m 3D-profielen voor de afwerking van het spectaculaire Havenhuis van architecte Zaha Hadid in Antwerpen is inmiddels gestart. Voorts zijn er tal van kleinere projecten, blijven wij deuren en raamkaders produceren voor de vele riviercruiseschepen die in Europa gebouwd worden en komt de productie van standaardelementen in glasvezelversterkt gips voor bv. zieken- en rusthuizen stilaan op kruissnelheid', geeft Meersman nog mee.

Vari, of voluit Various, bestaat 20 jaar, is ISO-gecertificeerd en beschikt momenteel over acht mallenmakers en 40 productiemedewerkers. 'Die vormen mee het kloppende hart van de onderneming. De meeste mallen kunnen slechts één keer gebruikt worden in een project. Bedrijfsmatig is dat misschien niet zo interessant, maar voor de mallenmakers begint elke werkdag met een nieuwe uitdaging. De variatie scherpt hun creativiteit', stelt Meersman.

B30

Als de productie voor de Warsaw Spire in december klaar is, kunnen de productie- en montageploegen van Vari een tandje bijsteken voor een tweede groot project in volle renovatie: de verbouwing van B30 in Nederland, naar de plannen van Kaan Architecten. Daar moet Vari tegen april 2016 zowat 3.600 m² wand- en plafondelementen leveren.

Het pand B30 is een Nederlands beschermd monument aan de Bezuidenhoutsweg 30 in Den Haag. Het statige pand werd tot midden 2013 gebruikt door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zoals vele gebouwen uit de negentiende en begin twintigste eeuw is het in essentie een bijzonder helder maar gedateerd gebouw. Na ruim honderd jaar krijgt B30 een nieuwe functie als kenniscentrum van de rijksoverheid. Daarvoor krijgt het een extra, vierde verdieping met een staalskelet. Vari maakt voor dit Nederlandse prestigeproject de plafondelementen met een hele reeks lichtschachten/-straten en binnenwandelementen aan de ramen. Ook enkele beschadigde waardevolle deurkaders worden in brandwerend glasvezelversterkt gips nagemaakt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen