Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Van Thuyne verrijst als een feniks uit de as

Gerelateerde onderwerpen :

,
Van Thuyne verrijst als een feniks uit de as

De brand bij prefabbetonbedrijf Van Thuyne in Waregem eerder dit jaar heeft meer schade veroorzaakt dan aanvankelijk gedacht werd. De afdeling voor breedvloerplaten wordt daarom op een andere site heropgebouwd. Begin volgend jaar zal Van Thuyne opnieuw breedvloerplaten kunnen leveren.

Van Thuyne produceert op drie verschillende sites in Waregem breedvloerplaten, gewapende spanbetongewelven, liggers en balken en binnenkort ook voorgespannen prédallen. “De brand van begin mei heeft de fabriek van de breedvloerplaten zwaarder beschadigd dan we aanvankelijk dachten. Nochtans was die fabriek nog maar tien jaar operationeel. Maar het herstellen en heropstarten van die fabriek zou moeilijker zijn en meer tijd vergen dan de bouw van een nieuwe fabriek. Omdat we in Wielsbeke reeds een nieuwe spanbetonfabriek aan het bouwen zijn, hebben we beslist om daar een nieuwe fabriek voor breedvloerplaten bij aan te bouwen. De twee mengers die we daar gebouwd hebben, zullen beide fabrieken voorzien van beton”, vertellen zaakvoerders Fien Barra en Tom Eeckhout. Ze gooien dus niet de handdoek in de ring na deze tegenslag.

Versnelde verhuis

“De brand was een serieuze tegenvaller, maar eigenlijk heeft die ramp het samenvoegen van de verschillende sites enkel versneld. Naast de spanbetonfabriek, zou oorspronkelijk de productiehal voor de balken en liggers komen, maar die plannen hebben we dus veranderd. De balken en liggers blijven voorlopig nog wat langer in Ooigem. De verhuis van de spanbetonproductie stond op het programma voor later, maar gebeurt nu dus sneller dan verwacht”, zeggen Barra en Eeckhout.

Grotere vraag

De nieuwe site van Van Thuyne ligt in de ‘betonhoek’ van Wielsbeke, de industriezone aan de Hooiemeersstraat (aan de Leie) “We hebben daar 6 ha om al onze activiteiten samen te brengen. De twee fabrieken die nu in aanbouw zijn, vergen samen een investering van 26 miljoen €. De spanbetonafdeling is sinds deze maand operationeel. In de nieuwbouw voor de prédallen zal de productie eind maart of begin april kunnen starten. De capaciteit daarvan zal nog iets hoger liggen dan in de afgebrande fabriek, want de vraag naar dit product is exponentieel gestegen. Wij zullen begin volgend jaar klaar staan om die vraag van de markt in te vullen met een nog beter product. In Wielsbeke bouwen we immers de meest performante fabriek van het land”, belooft Tom Eeckhout.

Vrachtwagens

Op middellange termijn komen alle afdelingen, de logistiek en de kantoren van de Emiel Clausstraat in Sint-Eloois-Vijve naar de site aan de Leie in Wielsbeke. Dan zullen daar alles samen zowat 60 mensen werken. Van Thuyne is één van de oudste en bekendste Belgische producenten van geprefabriceerd beton. Het bedrijf werd eind negentiende eeuw opgericht en behoorde bij de pioniers in gewelven en spanbeton. Vier jaar geleden namen Fien Barra en Tom Eekhout het bedrijf over van de erfgenamen van de stichters. Vorig jaar investeerden zij reeds in de aankoop van tien nieuwe vrachtwagens (Actros van Mercedes) en een telescoopkraan (Liebherr op een onderstel van Volvo) en startten ze de voorbereidingen voor het concentreren van de activiteiten in Wielsbeke.

Vertrouwen

Hun nieuwe investering is niet min, maar ze hebben vertrouwen in de markt. “De bouwmarkt trekt aan, dus het is het juiste moment om te investeren. Er wordt wel voorspeld dat de intresten op woonleningen zullen stijgen, maar voor onze producten verwachten wij daarvan geen al te grote impact omdat die producten nog marktaandeel winnen ten opzichte van sommige ‘verouderde’ oplossingen. Wij bestrijken ook een heel ruim gebied, zowat gans België en soms al eens over de grens, waardoor we conjunctuurschommelingen goed kunnen opvangen”, stellen Barra en Eeckhout.

Brussel

Van Thuyne leverde recent nog afgerond 28.000 m² breedvloerplaten voor het kantoorgebouw van de Vlaamse overheid op de site van Tour & Taxis in Brussel. Dat was één van de grootste leveringen in de geschiedenis van het bedrijf. Ook het stadsvernieuwingsproject Blaisantpark van Ghelamco (voorspanwelfsels) is een knappe referentie voor het bedrijf uit Waregem.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Uw professionele activiteit in de bouw evolueert voortdurend... En uw verzekeringen, houden ze gelijke tred? Zeker? U installeert zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw, investeert in nieuwe dure bouwmachines, werft nieuwe personeel aan, vernieuwt uw[…]

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Publireportage

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Dako groeit en laat u groeien, op alle vlakken

Publireportage

Dako groeit en laat u groeien, op alle vlakken

Zelfstandig : voordelige fiscale oplossingen voor uw pensioen

Publireportage

Zelfstandig : voordelige fiscale oplossingen voor uw pensioen

Meer artikels