Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Enkele jaren geleden werd geïnvesteerd in een telescopische kraan van 180 ton. Deze wordt verhuurd aan klanten voor diverse doeleinden (Foto’s PDC)

Straks verlaat Van Thuyne voorgoed de oude site in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) voor de nieuwe site in Wielsbeke, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuw kantoorgebouw. “Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje geschiedenis geschreven in de Belgische betonwereld. Enkele jaren na de overname (in 2014) werd de fabriek voor breedvloerplaten volledig in de as gelegd, wat onze plannen danig in de war heeft gestuurd. Maar we zijn terug op schema en beginnen aan een nieuw hoofdstuk in Wielsbeke”, aldus Fien Barra en Tom Eeckhout van Van Thuyne.

Aan de Leie

Inmiddels zijn alle productie-activiteiten - nvdr met uitzondering van betonnen balken en kolommen: zie verder - reeds overgebracht van Sint-Eloois-Vijve (Waregem) naar Wielsbeke. Straks worden ook de kantoorruimtes, nu nog gespreid over meerdere gebouwen en bureaucontainers op de oude site, gecentraliseerd in het nieuwe kantoorgebouw op de Van Thuyne-site, aan de Hooiemeersstraat in Wielsbeke. Deze locatie langs de Leie heeft een totale oppervlakte van ongeveer 7.5 hectare. De oude (gehuurde) site aan de Waregemse Emiel Clausstraat wordt dus volledig ontruimd. “Na de investeringen in productie-infrastructuur, machines en rollend materieel willen we nu in de eerste plaats onze trouwe medewerkers bedanken die de voorbije jaren op geen inspanning gekeken hebben om het bedrijf er bovenop te krijgen na de catastrofale brand in onze oude fabriek voor breedvloerplaten. Samen met onze klanten hebben zij er mee voor gezorgd dat we onze positie in de markt snel hebben kunnen heroveren en verder uitbouwen”, aldus Tom Eeckhout, zaakvoerder van Van Thuyne.
Fien Barra, medezaakvoerder en sinds 1999 verankerd met het reilen en zeilen van het bedrijf, vat de huidige productieactiviteiten van Van Thuyne als volgt samen: “Predallen en voorspangewelven zijn onze hoofdproducten. Voorspanpredallen, enerzijds, en betonnen balken en kolommen, anderzijds, zijn resp. het kleine broertje en zusje.”

“Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje geschiedenis geschreven in de Belgische betonwereld” - Tom Eeckhout van Van Thuyne

Het functionele kantoorgebouw op de site in Wielsbeke biedt een comfortabele werkplek voor de 35 bedienden van Van Thuyne

‘Een aangename werk- en ontvangstplek’

Het hedendaagse, functionele kantoorgebouw - naar een ontwerp van de lokale architect Jeroen Tack - zal voldoen aan alle behoeften van een middelgroot bedrijf met ambitie. Het zal een comfortabele werkplek bieden aan de 45 bedienden van Van Thuyne. Het betreft een onderkelderd gebouw van 400 m² met drie bouwlagen. Naast kantoorruimtes en vergaderzalen is er ook gedacht aan een bistro-refter, een polyvalente ruimte en een loungebar om klanten te ontvangen. “We willen niet enkel onze medewerkers beter huisvesten en onze klanten beter kunnen ontvangen. We merken ook steeds meer dat een aangename werkplek een voornaam criterium geworden is om nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken. Teamspirit en verbondenheid zijn het cement van ons bedrijf. Het nieuwe gebouw - dat eind september in gebruik wordt genomen - en de moderne infrastructuur zullen ook de onderlinge communicatie tussen onze medewerkers en deze met de werven vergemakkelijken”, aldus Fien Barra. 

Een zicht (vanuit het kantoorgebouw) op de nieuwe site aan de overzijde van de Leie, met o.m. de betoncentrale en de productiehal met een volledig geautomatiseerde productielijn voor breedvloerplaten

Ooigem blijft

Naast ‘Wielsbeke’ blijft enkel de kleinere site in Ooigem - waar de betonnen balken en kolommen geproduceerd worden - behouden.Hiermee willen we vooral het contact met onze klanten-kleinere aannemers  - die bv. één of meerdere betonnen balken of kolommen bestellen - niet laten verloren gaan”, zegt Tom Eeckhout.

Werven en gewelven groter en complexer

Met de aankoop van een telescopische kraan enkele jaren geleden werd vooral in montagekracht geïnvesteerd. Deze kraan wordt verhuurd aan klanten voor diverse doeleinden. “Deze investering was vooral bedoeld als service naar onze klanten-aannemers toe, voor het manipuleren van zware gewelven”, aldus Fien Barra. “Gewelven worden steeds langer. En de werven op zich worden groter en complexer. Ze blijken ook steeds vaker moeilijk bereikbaar te zijn. Recent werd een project gerealiseerd waarvoor gewelven van 18 meter lang en 50 cm dik moesten worden geproduceerd. Goed voor een totaalgewicht van om en bij de 12 ton per gewelf. Dat betekent ook dat we verplicht zijn te investeren in een ander, performanter, soort rollend materieel.”

Duurzame insteek

De coronacrisis zorgde bij Van Thuyne niet voor een rampscenario, hoogstens voor wat tijdelijke vertraging, zij het dat de nasleep en de gevolgen van de crisis niet mogen worden onderschat. “De prijzen van grondstoffen gaan in stijgende lijn. Zo zijn de prijzen van onder meer ijzer dit jaar verdubbeld. De prijzen van hout en PS hardschuim gaan eveneens in stijgende lijn. In onze niche zijn er gelukkig geen stockproducten as such. Al wat er aan grondstoffen verwerkt en geproduceerd wordt, is reeds verkocht”, zegt Tom Eeckhout. “Er zijn ook de toenemende kosten voor CO2-uitstoot waar we rekening moeten mee houden.”  Op de straks afgewerkte nieuwe site in Wielsbeke wil Van Thuyne niet enkel haar activiteiten zoveel mogelijk centraliseren. “Bedoeling is ook om er op een zo duurzaam mogelijke manier te produceren. Zo werd er onder meer geïnvesteerd in een eigen regenwaterrecuperatie- en zuiveringsinstallatie. De aanvoer van grondstoffen en de uitvoer van prefab materialen gebeurt reeds met vrachtwagens milieuklasse 6”, aldus Eeckhout.

Alert voor opportuniteiten

“Door continu te investeren beschikt Van Thuyne nu over de kennis voor elk type prefebbetonvloer in eigen huis, wat ons vrij uniek maakt op de Belgische markt”, aldus Tom Eeckhout. “Ook de verticale integratie van ons bedrijf is één van onze voornaamste troeven.  We beschikken over een eigen studiebureau, produceren alle types betonproducten en leveren alles zelf, ook de grote volumes. Plaatsing van onze producten op de werf behoort tot de mogelijkheden wanneer de klant dit wenst. Maar we zijn er nog niet en blijven niet stilzitten. We blijven open staan voor opportuniteiten die zich aanbieden in de markt.”

www.gewelven.be

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaams Betonakkoord in de maak

Vlaams Betonakkoord in de maak

De bouwsector steunt een Vlaams Betonakkoord om circulair en groen beton een boost te geven. De bedoeling is in te zetten op het vergroenen en verduurzamen van beton als bouwmateriaal van de toekomst voor de meest uiteenlopende toepassingen.[…]

25/05/2022 | ActueelLeefmilieu Brussel
Bosch Beton full-service partner in de GWW

Publireportage

Bosch Beton full-service partner in de GWW

ZABO: Zagen en boren in beton: al 40 jaar!

Publireportage

ZABO: Zagen en boren in beton: al 40 jaar!

Megaproject voor familiebedrijf Jos Eerdekens Betonvloeren

Megaproject voor familiebedrijf Jos Eerdekens Betonvloeren

Meer artikels