Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Van Roey trekt in nieuwe kantoren

Van Roey trekt in nieuwe kantoren

Groep Van Roey is een bedrijf met naam en faam in de bouwsector. De wortels van het bedrijf gaan 275 jaar terug in de tijd. Om klaar te zijn voor de toekomst, verhuisde het bedrijf onlangs naar een nieuw hoofdkantoor in Rijkevorsel. Vlaams minister-president Geert Bourgeois mocht het nieuwe gebouw inhuldigen.

Als het verhaal van Van Roey start, ziet de wereld er heel anders uit dan vandaag. Minder dan één miljard mensen. Internet is onbestaande, de wereld rondreizen is voor ontdekkingsreizigers en de telefoon is nog lang niet uitgevonden. Toch staan twee zaken al bijna 300 jaar centraal bij Van Roey: bouwen en mensen. Mensen hebben nood aan een thuis. En die bouwt Van Roey.

De Kempen liggen er op dat ogenblik arm en verwaarloosd bij. Karel VI heeft wel betere zaken te doen dan zich bekommeren om zijn onderdanen. Maar er komen betere tijden aan voor deze kontreien: de nijverheid ontwikkelt zich, de handel breidt zich uit en landbouw en veeteelt worden intensiever.

Er wordt nog meer geschiedenis geschreven in 1740: Andreas Van Rooij aanvaardt de herstelling en restauratie van de orgelkast en meubilering van de Heilige Michaëlkerk in Brecht. Zonder het te beseffen legt hij hiermee de basis van het verhaal Van Roey en geeft hij het officiële startschot.

275 jaar later is Van Roey nog steeds in handen van de familie. 'De achtste generatie van de familie is lid van de raad van bestuur en bepaalt op die manier mee de strategische objectieven die we als groep uitzetten. Met tien kleinkinderen - de negende generatie Van Roey sinds 1740 ' is de continuïteit ook in de toekomst verzekerd', vertelt Ludo De Keulenaer, voorzitter van de raad van bestuur.

De bouwsector is geen evidente sector. Toch kon Van Roey al die jaren stand houden. 'We hebben steeds een pioniersrol gespeeld in de bouwwereld. Niet alleen zijn we geëvolueerd wat betreft materialen en de manier van werken, we zijn ook anders gaan omgaan met onze bouwpartners. Zo was Van Roey het eerste bedrijf dat in 2001 intensief ging samenwerken met lokale besturen voor publiek-private samenwerkingen. Sindsdien hebben we honderden projecten samen gerealiseerd', pikt gedelegeerd bestuurder Eddy Cox in.

Succes wordt ook bepaald door harde cijfers. Zo is de groep van acht bedrijven op 15 jaar tijd liefst 200% gegroeid, door steeds weldoordachte keuzes te maken.

Klaar voor de toekomst

Na 275 jaar op dezelfde plek gewerkt te hebben, was het tijd voor verandering. Zo besliste Van Roey om uit het centrum van Rijkevorsel weg te trekken en vlakbij Brug 8 een nieuw hoofdkantoor te bouwen naar een ontwerp van architect Reginald Schellen.

'We hebben gekozen voor een ben-gebouw waarbij het kantoor in sommige periodes meer energie opwekt dan het verbruikt. De glazen lamellen houden de zon buiten. Op de westgevel staan ze verticaal en hebben ze een warme koperen gloed in de avondzon. De zuidgevel heeft horizontale zonnelamellen met daarin een speelse afwisseling van zilver- en titaniumkleurige screendoeken. De verwarming en koeling verloopt via betonkernactivering gekoppeld aan een warmtepomp en een kwo-systeem (koud-warmteopslag) met grondboringen', geeft Eddy Cox nog mee.

Totaaloplossing

De groep Van Roey omvat acht bedrijven (Van Roey, Algemene Bouw Maes, vanhout.pro, Van Roey Vastgoed, Staalbeton, Sportoase, Nys-Driesen en Architon) die een totaaloplossing aanbieden. Zo is Van Roey als aannemer, net als Algemene Bouw Maes en Nys-Driesen, toonaangevend in algemene en industriële bouwprojecten. vanhout.pro staat ook in voor bouwprojecten maar verzorgt daarnaast interieuropdrachten, alsook de productie van maatmeubelen. Staalbeton produceert betonstaal en maakt prefab beton en metaalschrijnwerk op maat, terwijl Architon architectonisch beton produceert. Van Roey Vastgoed is actief in de residentiële en professionele projectontwikkeling. Sportoase ten slotte ontwikkelt en exploiteert multifunctionele sport- en recreatiecentra.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen