Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Van Oord ontwikkelt oplossing voor baggeren op grote diepte

Van Oord ontwikkelt oplossing voor baggeren op grote diepte

Het Nederlandse bagger- en waterbouwbedrijf Van Oord heeft een techniek ontwikkeld voor het baggeren op grote diepte. Het 'Deep Excavation System' (DES) is een innovatieve methode om het profiel van de zeebodem geschikt te maken voor het installeren van offshore-pijpleidingen (foto's). Van Oord heeft het octrooi op de techniek gekregen.

Wanneer offshore-pijpleidingen moeten worden gelegd, wordt een oneffen zeebodem vooraf geprepareerd door het aanbrengen van grote hoeveelheden steen. Als alternatief voor deze zogenaamde 'Subsea Rock Installa­tion'-techniek (SRI) heeft Van Oord in Australië en Noorwegen de DES-techniek toegepast. Bij deze projecten werden enkele duizenden kubieke meters harde en zachte grond gebaggerd in plaats van de installatie van honderdduizenden tonnen steen. Het combineren van deze baggertechniek met SRI kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor het voorbereiden van zeebodems voor de installatie van pijpleidingen.

Om te kunnen baggeren op dieptes van 100 tot ten minste 1.000 m kunnen de flexibele valpijpschepen Stornes en Bravenes van Van Oord worden uitgerust met de in eigen huis ontwikkelde DES-techniek. Dit systeem bestaat uit een combinatie van een geavanceerde grijper en een zogenaamd 'Fall Pipe Remotely Operated Vehicle'. DES heeft een zeer nauwkeurig positiecontrolesysteem. Bovendien veroorzaakt het weinig vertroebeling in het water, wat heel belangrijk is als de werkzaamheden worden uitgevoerd in de buurt van een kwetsbaar marien milieu, zoals koraal.

'Olie en gas worden vandaag gewonnen in velden die heel geïsoleerd en op grote diepte liggen, waarna de olie en het gas over lange afstanden worden vervoerd. Om onze opdrachtgevers te helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, ontwikkelen wij spe­ciaal voor hen oplossingen op maat. De DES-techniek is een goed voorbeeld van onze mariene vindingrijkheid en vormt een waardevolle aanvulling op onze offshore-activiteiten', vertelt Joep Athmer, directeur Van Oord Offshore.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds