Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Van donkere rijwoning met koterij naar pareltje van licht en ruimte

Van donkere rijwoning met koterij naar pareltje van licht en ruimte

Het Sint-Niklase stadsbestuur gebruikte net als de voorbije jaren de jaarvergadering van Confederatie Bouw Waasland (zie Bouwkroniek van 22 mei, blz. 30) als forum voor het uitreiken van zijn prijzen voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen.

'We vinden het als lokale overheid één van onze kerntaken om mee te helpen zorgen voor voldoende comfortabele woningen. Daartoe voorzien we de komende jaren een aantal in het oog springende nieuwbouwprojecten zoals de verkaveling Rootput, de uitbreiding van de Clementwijk langs de oude spoorwegbedding naar Hulst, de herbestemming van de VTS- en de Paterssite en de ontwikkeling van het binnengebied tussen de Lam- en de Lindenstraat. Maar we willen ook blijven inzetten op het onderhouden en vernieuwen van het bestaande woningbestand in de oude binnenstad. Vandaar deze Stadsprijzen, die we tegelijk als een stimulans en een bekroning zien voor creatieve bouwheren en hun architecten', zei schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing Christel Geerts.

Voor deze editie werden 22 projecten ingeschreven, waarvan er acht de preselectie overleefden. Na een plaatsbezoek verkoos de vakjury drie laureaten in evenveel categorieën. De drie bouwheren kregen elk een cheque van 2.000 '.

Glazen achtergevel

In de categorie 'renovatie' werd de woning van Wendy Van Den Broeck en Frederic Cambeen verkozen, gelegen aan de Koningin Elisabethlaan 41. Architect was Jao Smet en de nv Inter-Fast uit Melsele trad op als algemeen aannemer.

'Een donkere rijwoning met typische koterij werd omgevormd tot een pareltje van licht en ruimte', citeerde schepen Geerts uit het juryrapport.

'Om dat te bereiken, werd gekozen voor een volledig glazen achtergevel. De voormalige donkere inkom- en trappenhal werd opengewerkt. Ze baadt voortaan in het licht en geeft een doorzicht naar de leefruimte. De patio, met schuifraam, kan als annex van de eetruimte worden aanzien en de zithoek is voorzien van een groot venster dat kan opengeklapt worden, waardoor de volledige breedte één geheel vormt met het aanpalende terras en de tuin. De jury looft ook het behoud van de oorspronkelijke gevel in deze waardevolle wijk en het gebruik van eenvoudige en degelijke materialen.'

Zelfde architect en aannemer

Het bekroonde project in de categorie 'invulbouw' is dat van Philippe De Cock, gelegen aan de Vermorgenstraat 35. Ook hier werden de plannen getekend door Jao Smet en stond Inter-Fast in voor de algemene aanneming.

'Deze invulbouw werd gerealiseerd op een heel smal en grillig perceel', lichtte de schepen toe. 'Door stedenbouwkundig het hogere profiel van de aanpalende buur te mogen volgen, is een volwaardige woning gerealiseerd die ondanks de beperkte oppervlakte ruim en luchtig aanvoelt. De volledig beglaasde gevel, waarachter zich de circulatie bevindt, zorgt voor een subtiel spel van beweging doorheen het huis. De jury vindt het ontwerp creatief en gedurfd met een mooie detaillering. De bestaande gemene muren zijn zichtbaar gelaten. Twee patio's brengen elk op hun manier licht en lucht in de woning. Op het bovenste niveau is ook een dakterras voorzien. Er werd bewust met een beperkt aantal materialen gewerkt, waardoor er een coherent visueel beeld ontstaat.'

Tot slot werden ook de laureaten in de categorie 'duurzaam bouwen' op het podium geroepen: Bart Van Gasse en Yun Shi voor hun renovatie van een huis gelegen aan de Chrysantenstraat 22. Hier tekenden Martens-Van Caimere Architecten voor het ontwerp en waren de nv Algemene Ondernemingen D'Eer uit Sint-Niklaas en De Noordboom uit Ronse de uitvoerende aannemers.

Zeeschelpen

'Het project is een duurzame en bio-ecologische totaalrenovatie van een rijwoning, waarbij alle duurzame parameters geïntegreerd werden in het ontwerpproces. Als bouwmethode werd gekozen voor een houtskeletstructuur, opgevuld met houtvezelisolatie. De achtergevel is afgewerkt met thermisch verduurzaamd FSC-vurenhout. De voorgevel werd geïsoleerd door het navullen van de bestaande spouwmuur om het originele straatbeeld intact te houden. De vloer­isolatie bestaat uit een onderlaag van zeeschelpen met daarop kurk. Voor de vloerafwerking werd gekozen voor een snelgroeiend materiaal als bamboeparket. De trappen en deurkaders zijn gemaakt uit rubberwood, afkomstig van resthout van oude rubberbomen. De afwerking gebeurde met natuurverven. Er werd bewust gekozen voor deze materialen voor het beperken van de ecologische voetafdruk maar eveneens om een maximaal gezond binnenklimaat te creëren. Bijzondere aandacht werd besteed aan het maximaal zelfvoorzienend maken van de woning: regenwaterrecuperatie en -infiltratie, warm water door middel van warmtepomp en pv-panelen en gestuurde ventilatie', duidt schepen Geerts. - MDW

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code