Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vacatures in de bouw met 22% toegenomen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vacatures in de bouw met 22% toegenomen

© Adobe Stock

De bouwsector telde aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar 16.530 vacatures of 22,4% meer dan op het einde van het tweede kwartaal van 2018. Bovendien heeft de bouwsector de hoogste vacaturegraad van alle sectoren. De Confederatie Bouw dringt aan op een snelle uitvoering van de arbeidsdeal en pleit voor een grondige versterking van het duaal leren en de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs.

De bouw zoekt dringend 16.530 werknemers of ruim 3.000 meer dan aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar, toen nog gezocht werd naar 13.500 nieuwe medewerkers. Inzake de vacaturegraad (het aantal vacatures t.o.v. het totale aantal jobs in de ondernemingen) staat de bouw met 7,28% op de eerste plaats.

Heel wat bouwbedrijven smeken dus om nieuwe arbeidskrachten, maar vinden die niet. Daarom vraagt de Confederatie Bouw om snel komaf te maken met het huidige politieke gekrakeel en zoals beloofd onverwijld de in de zomer afgesloten jobsdeal uit te voeren. Die bevat een aantal maatregelen, zoals het aanmoedigen van opleiding en omscholing van werkzoekenden, die de krapte op de arbeidsmarkt vrij snel kunnen tegengaan.

Toch vreest de Confederatie Bouw dat die maatregelen niet zullen volstaan om de schaarste aan kandidaten voor vacatures in de sector weg te werken. Er moet ook op middellange termijn gekeken worden en werk gemaakt worden van duaal leren, waarbij een aantal dagen les in de klas gecombineerd worden met een aantal dagen op een werkplek. Deze onderwijsvorm, voor zover de organisatie ervan goed aan de noden van de sector beantwoordt, kan sterke resultaten voorleggen: 80 tot 85% van de leerlingen uit een duaal traject heeft binnen de zes maanden werk. Desondanks blijft het imago van duaal leren onterecht negatief. Daarnaast pleit de Confederatie Bouw ook voor een grondige herwaardering van de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs, via een imagocampagne die ervoor moet zorgen dat meer jongeren opnieuw voor een bouwrichting kiezen.

“Dit jaar verwacht de bouwsector een groei met 2,3%, wat heel wat meer is dan de totale economische groei in ons land die zou uitkomen op 1,6%. Eén van de factoren om als bouwsector en bouwonderneming voort te kunnen groeien is het beschikken over voldoende nieuwe medewerkers. Dat is vandaag duidelijk niet het geval en die schaarste heeft implicaties. Daarom hebben we nu meer dan ooit op elk niveau een daadkrachtig beleid nodig om onze arbeidsmarkt te dynamiseren”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Meer artikels