Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VAC Brussel eert Herman Teirlinck

Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf, mocht de nieuwe naam van het Vlaams Administratief Centrum Brussel bekendmaken. 'De keuze van de naam is een gemeenschappelijk verhaal van de gehele Vlaamse overheid. De naam vloeit immers voort uit een wedstrijd bij de Vlaamse overheidsadministratie waarbij alle ambtenaren namen mochten indienen van overleden Vlaamse kunstenaars die een link hebben met Brussel. 220 medewerkers zonden 99 namen in, waaruit het kabinet van minister Homans drie namen koos: Jan Van Ruusbroec, Herman Teirlinck en Katherina Boudewyns. Tijdens een stemming konden alle personeelsleden mee de naam bepalen. De duidelijke winnaar was Herman Teirlinck', meldt hij.

Deze bekende roman- en toneelauteur en dichter werd geboren in Sint-Jans-Molenbeek en was geruime tijd actief als leraar Nederlandse letterkunde in Antwerpen en Brussel. In 1919 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hij werkte als leraar aan het koninklijk hof en was er raadsheer voor kunst en wetenschap.

In 1946 stichtte Herman Teirlinck in Antwerpen de studio voor het Nationaal Toneel van België, beter bekend als de Studio Herman Teirlinck. In de jaren '50 van vorige eeuw trad hij op als adviseur van de minister van Onderwijs. Teirlinck ontving ook staatsprijzen voor toneelletterkunde en Vlaamse letterkunde evenals de prijs der Nederlandse letteren. Hij overleed in 1967 in Beersel.

De inzenders van de drie geselecteerde namen werden uitgenodigd op deze eerstesteenlegging. De indieners van de winnende naam ontvingen bovendien van Tina Mafrans van Het Facilitair Bedrijf een kookworkshop met proeverij bij ­Parckfarm, een stadsboerderij opgericht door en voor de buurtbewoners rond het park van Thurn & Taxis. Door het Parckfarmproject te steunen, wil de Vlaamse overheid bijdragen tot het creëren van een lokale socio-economische dynamiek. Parckfarm sleepte trouwens de Prijs Publieke Ruimte 2015 in de wacht, die jaarlijks wordt toegekend aan de opdrachtgever van de beste realisatie op het vlak van openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over