Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UZ Brussel plant nieuw landmarkgebouw

UZ Brussel plant nieuw landmarkgebouw

Het UZ Brussel heeft tal van nieuwe bouwprojecten in de steigers staan. Zo komt er over enkele jaren een nieuw landmarkgebouw.

Het landmarkgebouw is een hoog en stijlvol gebouw dat zal worden opgetrokken op de hoek van het ziekenhuis. In dit nieuwe gebouw komt de nieuwe hoofdingang. Daar worden ook innovatieve medische consultatieplatformen met nieuwe communicatietechnologieën en patiënt-interactie-vormen gecentraliseerd. Het gebouw wordt een duidelijk herkenningspunt. Daarvoor werd voor het ziekenhuis intussen al een mooi, open plein aangelegd. Het ontwerp van het gebouw is benaderd als een sculptuur. De nieuwe hoofdingang vormt voor patiënten en bezoekers de centrale toegang voor hospitalisaties en consultaties. Daar start als het ware het interne circuit via de zorgboulevard tot in het hart van het ziekenhuis.

Glas

Er zijn hoge glasvlakken voorzien die voor een maximale transparantie zorgen. Die hoge ramen laten optimaal daglicht toe. De zongerichte ramen zitten in een geventileerde dubbele huid-constructie, met een mobiele zonwering in de spouw. De passieve gebouwenschil bestaat uit duurzame lichtgewicht prefab houtskeletbouw met een hoogwaardige isolatie. De afwerking gebeurt met grootformaat ultracompacte gevelpanelen van gerecycleerde natuursteen, volgens het cradle-to-cradleprincipe. Het gebouw is verbonden met de campusinfrastructuur, zoals zonnecollectoren, regenwaterbuffering en -recuperatie, alsook de energieopslag. Het landmarkgebouw wordt voorzien tegen 2022.

Medisch Technisch Blok

In januari 2017 startten de voorbereidende werken voor de bouw van het nieuwe Medisch Technisch Blok (MTB). Het is het grootste en meest ingrijpende bouwproject van het Ruimteplan. In dit gebouw zullen medische beeldvorming, het oncologisch centrum, intensieve geneeskunde, hemodialyse (een nierfunctievervangende therapie), anatomo-pathologie (verricht microscopisch onderzoek van weefsels en cellen), het operatiekwartier, het chirurgisch dagziekenhuis, het cathlab (cardiologie) en de logistiek ondersteunende diensten ondergebracht worden. Het Medisch Technisch Blok zal afgewerkt zijn tegen eind 2024.

 

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Erasmushogeschool Brussel bouwt campus Kanal in hartje Brussel

Erasmushogeschool Brussel bouwt campus Kanal in hartje Brussel

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) bouwt een nieuwe campus voor haar opleidingen Onderwijs & Pedagogie in de Schootstraat in Brussel. Het gebouw wordt in gebruik genomen in september 2019 en draagt de naam campus Kanal omdat het midden in[…]

MIVB opent duurzame tramstelplaats in Brussel

MIVB opent duurzame tramstelplaats in Brussel

Provinciale focus Brussels en Waals Gewest

Dossier

Provinciale focus Brussels en Waals Gewest

De kathedraal van Doornik: einde in zicht van een tien jaar oude bouwwerf

De kathedraal van Doornik: einde in zicht van een tien jaar oude bouwwerf

Meer artikels