Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Utrecht krijgt een 'eetbare' woonwijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Utrecht krijgt een 'eetbare' woonwijk

© Maria Sbytova

De Nederlandse stad Utrecht krijgt binnenkort een ‘eetbare’ woonwijk en de stad heeft daarmee reeds een internationale prijs in de wacht gesleept. Een publieksjury van ruim duizend Europeanen roemt de samenwerking tussen de buurt en de gemeente en heeft aan Utrecht de Innovation in Politics Awards 2021 toegekend in de categorie Ecologie. Er deden 413 projecten uit 25 Europese landen mee.
“Dit is een prachtige opsteker voor de bewoners van Rijnvliet en eigenlijk voor heel Utrecht. Wat dit project met meer dan 1.000 nieuwe woningen zo bijzonder maakt, is dat het plan voor de eetbare woonwijk echt door bewoners zelf is aangedragen”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Met veel volharding en goede wil hebben we vervolgens met verschillende partijen de eetbare buurt Rijnvliet opgezet. Samenwerken gaat nooit vanzelf, we hebben veel geleerd van elkaar. Dat andere Europese burgers ons project zo waarderen is echt de kroon op het werk.”
 
Eetbare buurt
 
Bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal kwamen met het idee om van de nieuwe woonwijk Rijnvliet een eetbare woonbuurt te maken. Samen met de lokale overheid werd het concept voor de openbare ruimte uitgewerkt: al het groen is eetbaar voor mens, plant of dier en centraal komt er een voedselbos. Dit plan is door de nieuwe bewoners van Rijnvliet omarmd. Het groen in de openbare ruimte wordt in fases aangelegd, gelijktijdig met de bouw van de woningen. Het centrale voedselbos is dit jaar klaar.
Het plan voor de inrichting van de eetbare woonwijk werd uitgewerkt door Æ Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond. Rijnvliet is een nieuwe woonbuurt in de  Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Tussen het eetbare groen komen in totaal zowat 1.100 woningen.
 
Innovation in Politics
 
Sinds 2017 organiseert The Innovation in Politic Awards jaarlijks een Europese prijsuitreiking voor creatieve en innovatieve projecten. Er zijn negen categorieën die beoordeeld worden op innovatie, participatie en duurzaamheid. De organisatie wil deze projecten internationaal zichtbaar maken. Een publieksjury beoordeelt de projecten en kiest zo in elk van de negen categorieën de finalisten en winnaars.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels