Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ursulinenklooster Overpelt wordt schoolgebouw

Ursulinenklooster Overpelt wordt schoolgebouw

Het beschermde Ursulinenklooster aan de Kloosterstraat in Overpelt wordt gerenoveerd en verbouwd tot schoolgebouw. In een eerste fase wordt het dak geïsoleerd en gerenoveerd. Die werkzaamheden worden in principe volgend voorjaar afgerond en kosten 1,2 miljoen '. Tijdens de tweede en derde fase komt de binnenzijde van het vroegere klooster aan de beurt. Er komen vijftien klaslokalen, onthaalruimtes en vergader-, leraars- en administratielokalen. Architectenbureau Q-Bus uit Heusden-Zolder tekende reeds in 2009 de plannen voor de verbouwing van het klooster. Vorig jaar keurden AGIOn en Onroerend Erfgoed het dossier goed. Opdrachtgever Campus Mater Dei wacht op overheidssubsidies om de tweede fase in gang te kunnen zetten.

Voor de renovatie en isolatie van het dak en de restauratie van de dakkapellen gaf de Vlaamse overheid eerder dit jaar reeds een subsidie van 490.000 '. Daar komt nog eens 113.000 ' bij van de gemeente Overpelt. De dakkapellen worden vrijwel volledig afgebroken en daarna met alle ramen en ornamenten opnieuw opgebouwd. Constructies die in een latere periode werden aangebouwd, zoals de huidige verbinding tussen het klooster en het gebouw B en het afdak achter het klooster, worden verwijderd.

Het Ursulinenklooster met de meisjesschool is sinds 2012 beschermd erfgoed. De gebouwen dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Als gevolg van de industrialisatie en de ermee gepaard gaande bevolkingsexplosie ontstond hier een heel specifieke nood aan meisjesonderwijs waardoor de Ursulinen in 1902 in Overpelt een klooster met meisjesschool openden, een project dat gedurende vele jaren erg belangrijk zou zijn voor Overpelt. De bescherming van de gebouwen enkele jaren geleden creëerde de mogelijkheid om de sociaal-culturele nalatenschap van de zusters te bewaren.

Het kloostergebouw werd in 1901 ontworpen door Hyacinth Martens. Op 1 november 1904 werd de bewaarschool opgericht. Op 17 augustus 1909 werd de eerste steen voor de kapel gelegd, die een jaar later opende. Het was wellicht het eerste in gewapend beton uitgevoerde kerkgebouw in Vlaanderen. De kapel is opgetrokken in Engelse neogotische stijl, waarbij een accent op verticale lijnen is gelegd. Nadat het klooster tijdens de Eerste Wereldoorlog door de bezetter werd gebruikt om Duitse soldaten in te kwartieren, wijdde de kloostergemeenschap zich op 10 juni 1918 aan het Heilig Hart.

De naaischool, later de huishoudschool, werd geopend op 10 oktober 1920. In 1929 werd daarvoor een afzonderlijk gebouw opgetrokken, in 1938 gevolgd door een middelbare school waardoor uiteindelijk een heel scholencomplex tot stand was gekomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er opnieuw soldaten ingekwartierd, eerst Belgische, later Duitse en ten slotte Engelse. Op 22 januari 1945 sloegen twee Duitse bommen in die vooral glasschade aanrichtten. In de tweede helft van de twintigste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen neergezet. Zo ontstond het Mater Dei-complex.

Tot 1952 was in het klooster ook het hoofdbestuur van de Diocesane Congregatie van de Ursulinen van het bisdom Luik, tevens noviciaat, gevestigd en van 1903 tot 1940 bevond zich hier eveneens een meisjesinternaat. De hoofdgebouwen vertonen een mengeling van Vlaamse neorenaissance en neogotiek. Bij de aanpalende boerderijgebouwen valt vooral de zeskantige bakstenen duiventoren op.

De actuele renovatie van het gebouw past in de centrumvisie van de gemeente Overpelt. Recent werd de kloostertuin heraangelegd tot een park met Finse piste. Vlakbij werd de pastorietuin ingericht als openbare stadstuin. In hetzelfde gebied zijn ook de vroeg-twintigste-eeuwse Sint-Martinuskerk en de pastorij uit 1728 beschermd als monument. De gebouwen zijn niet alleen beschermd om hun historische waarde, maar ook om hun sociaal-culturele, volkskundige en artistieke waarde. Volgens de centrumvisie moeten de gebouwen en monumenten in dit historische stukje Overpelt een tijdsvenster vormen binnen de gemeente, waar de inwoners op een aangename en nuttige manier gebruik van kunnen maken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem