Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Urined ontwerpt watervrij urinoir

Urined ontwerpt watervrij urinoir

Urined heeft een watervrij urinoir ontworpen in glasvezel en kunststof. Het type 9000 is sterker dan staal.

Optisch gezien is dit watervrije urinoir van glasvezel en kunststof nauwelijks te onderscheiden van een keramisch urinoir, oppert Tim Krijnen van Urined. “De glasvezeltechniek heeft vele voordelen. Het urinoir is robuust, uitzonderlijk stabiel, quasi vandaalbestendig en ijzersterk. Het is sterker dan staal”, weet hij. Er is ook aan een goede akoestiek gedacht. “In het urinoir zit steengruis vervat die ervoor zorgen dat er geen spatgeluiden zijn,” meldt Krijnen. “Door toevoeging van deze extra materialen is zelfs de akoestiek tijdens het urineren gelijk aan dat van een keramisch urinoir.”

Vorm

De vorm aan de binnenkant is vernieuwend. Die is in één stuk vervaardigd. “Het urinoir is bijzonder hygiënisch door het geheel gesloten oppervlak. Deze zo praktisch mogelijk ontworpen vorm maakt het model vooral zeer eenvoudig in onderhoud, dat iedereen in enkele seconden kan uitvoeren, en is tegelijkertijd nagenoeg spatvrij. De oppervlakteverzegeling met gelcoating en het volledig gesloten oppervlak maken dit urinoir uiterst hygiënisch. Het heeft een unieke afsluittechniek waardoor het probleemloos functioneert”, garandeert Krijnen. Het model 9000 is leverbaar in verschillende RAL-kleuren.

Afsluiting

Een watervrij urinoir is een urinoir zonder waterspoeling. “De afsluittechniek is echter van essentieel belang om een watervrij urinoir optimaal en probleemloos te laten functioneren”, weet Krijnen. “De door UriNed toegepaste revolutionaire en unieke afsluittechniek bij watervrije urinoirs onderscheidt zich van elk ander watervrij systeem. De gepatenteerde afsluittechniek die UriNed toepast, laat de urine tijdens het gebruik direct en voor 100% in de afvoerleiding vloeien. Er blijven geen urineresten achter in het urinoir en je sanitaire ruimte blijft altijd fris en hygiënisch”, luidt het.

KU Leuven

De KU Leuven liet waterloze urinoirs van Urined plaatsen. De universiteit liet zeven urinoirs installeren op een drukke sportgelegenheid die ze gedurende drie maanden kosteloos kon testen. Eén jaar na de montage heeft men de afvoerpijp gecontroleerd. De bedoeling was om na te gaan of er zich urinesteen gevormd zou hebben. De afvoerpijp was geheel vrij van urinesteen. Pas na 14 maanden werden de afsluiters vervangen. Nu werd beslist om de afsluiters elk jaar te vervangen. De KU Leuven stelde ook geen geurhinder vast. De test was geslaagd.

Meer info op www.urined.nl

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eén op zes gemeenten vindt hemelwaterplan niet nodig

Eén op zes gemeenten vindt hemelwaterplan niet nodig

Vergeleken met vorig jaar beschikken dubbel zoveel steden en gemeenten over een hemelwaterplan. Daarnaast steeg het aantal lokale overheden die bezig zijn met het opmaken van zo’n hemelwaterplan met 33%. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams[…]

07/08/2020 | RioleringAquafin
Amoras start verwerking meest vervuilde baggerslib

Amoras start verwerking meest vervuilde baggerslib

Onderzoeksteam moet uitdagingen rond waterschaarste in kaart brengen

Onderzoeksteam moet uitdagingen rond waterschaarste in kaart brengen

Leuven schakelt versnelling hoger met droogteplan

Leuven schakelt versnelling hoger met droogteplan

Meer artikels