Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Urined ontwerpt watervrij urinoir

Urined ontwerpt watervrij urinoir

Urined heeft een watervrij urinoir ontworpen in glasvezel en kunststof. Het type 9000 is sterker dan staal.

Optisch gezien is dit watervrije urinoir van glasvezel en kunststof nauwelijks te onderscheiden van een keramisch urinoir, oppert Tim Krijnen van Urined. “De glasvezeltechniek heeft vele voordelen. Het urinoir is robuust, uitzonderlijk stabiel, quasi vandaalbestendig en ijzersterk. Het is sterker dan staal”, weet hij. Er is ook aan een goede akoestiek gedacht. “In het urinoir zit steengruis vervat die ervoor zorgen dat er geen spatgeluiden zijn,” meldt Krijnen. “Door toevoeging van deze extra materialen is zelfs de akoestiek tijdens het urineren gelijk aan dat van een keramisch urinoir.”

Vorm

De vorm aan de binnenkant is vernieuwend. Die is in één stuk vervaardigd. “Het urinoir is bijzonder hygiënisch door het geheel gesloten oppervlak. Deze zo praktisch mogelijk ontworpen vorm maakt het model vooral zeer eenvoudig in onderhoud, dat iedereen in enkele seconden kan uitvoeren, en is tegelijkertijd nagenoeg spatvrij. De oppervlakteverzegeling met gelcoating en het volledig gesloten oppervlak maken dit urinoir uiterst hygiënisch. Het heeft een unieke afsluittechniek waardoor het probleemloos functioneert”, garandeert Krijnen. Het model 9000 is leverbaar in verschillende RAL-kleuren.

Afsluiting

Een watervrij urinoir is een urinoir zonder waterspoeling. “De afsluittechniek is echter van essentieel belang om een watervrij urinoir optimaal en probleemloos te laten functioneren”, weet Krijnen. “De door UriNed toegepaste revolutionaire en unieke afsluittechniek bij watervrije urinoirs onderscheidt zich van elk ander watervrij systeem. De gepatenteerde afsluittechniek die UriNed toepast, laat de urine tijdens het gebruik direct en voor 100% in de afvoerleiding vloeien. Er blijven geen urineresten achter in het urinoir en je sanitaire ruimte blijft altijd fris en hygiënisch”, luidt het.

KU Leuven

De KU Leuven liet waterloze urinoirs van Urined plaatsen. De universiteit liet zeven urinoirs installeren op een drukke sportgelegenheid die ze gedurende drie maanden kosteloos kon testen. Eén jaar na de montage heeft men de afvoerpijp gecontroleerd. De bedoeling was om na te gaan of er zich urinesteen gevormd zou hebben. De afvoerpijp was geheel vrij van urinesteen. Pas na 14 maanden werden de afsluiters vervangen. Nu werd beslist om de afsluiters elk jaar te vervangen. De KU Leuven stelde ook geen geurhinder vast. De test was geslaagd.

Meer info op www.urined.nl

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De weg naar klimaatadaptief en circulair bouwen

De weg naar klimaatadaptief en circulair bouwen

Niemand wil de boot van klimaatadaptief en circulair bouwen missen. Er waren meer dan 200 aandachtige bouwprofessionals voor de Expertday 'Klimaatadaptief en circulair bouwen' van Pixii in Sint-Niklaas. Acht experts in klimaatadaptatie[…]

05/12/2019 | BouwenDuurzaamheid
Eerste asbestattesten eind 2021

Eerste asbestattesten eind 2021

IMOG plant twee windmolens in Moen

IMOG plant twee windmolens in Moen

Vlaamse Omgevingsraad op komst

Vlaamse Omgevingsraad op komst

Meer artikels