Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

URA en Verstraetebouw realiseren gymhal en joc in Nazareth

Gerelateerde onderwerpen :

URA en Verstraetebouw realiseren gymhal en joc in Nazareth

Het gemeentebestuur van Nazareth heeft zopas het bouwteam Verstraetebouw-URA Yves Malysse Kiki Verbeeck aangesteld voor het ontwerp en de bouw van een bovenlokale gymhal en een gemeentelijk jeugdontmoetingscentrum (joc) op de sportsite aan de Drapstraat.

'Oorspronkelijk was er het idee om de nieuwe gymhal in lijn te leggen met de twee bestaande sporthallen (de 'oude' sporthal van de gemeenteschool en de 'nieuwe', grotere sporthal) en het joc ondergronds te brengen, maar in de uiteindelijke plannen komt de gymhal aan de kant van de overdekte petanqueterreinen met daarnaast nog het joc', duidt burgemeester Danny Claeys.

2017

'De komende weken wordt de bouwvergunning gevraagd. De eerste werken starten na de bouwvakantie en in september 2017 moet het gebouw gebruiksklaar zijn. Aansluitend volgen dan nog de omgevingswerken', belooft de burgemeester.

De kosten voor de bouw van de gymhal en het joc worden geraamd op 1,9 miljoen ' zonder btw. Het bouwteam werd aangesteld via een wedstrijd. Vier bouwteams dienden een ontwerp in. In de tweede ronde van de wedstrijd werd het budget opgetrokken van 1,5 naar 1,9 miljoen '. 'Dat kan omdat de gemeente intussen een autonoom gemeentebedrijf opgericht heeft en zo enkele honderdduizenden euro aan historische btw kan recupereren', weet Danny Claeys.

Gymzaal

De gymzaal wordt 22 m breed, 45 m lang en net zo hoog als de aanpalende sporthal. Alle turntoestellen krijgen een vaste plaats. Er komen o.m. een olympische turnvloer van 16 bij 16 m, een tumblingbaan, balken en ongelijke liggers. De meer dan 500 leden van de lokale turnclub OTV zullen de gymhal 's avonds en in de weekends gebruiken. De GymFed zal op weekdagen overdag de hal inzetten als regiocentrum voor meisjes die zich voorbereiden op een internationale turncarrière. Aan de zuidzijde heeft de turnzaal onderaan een glasgevel, zodat er visueel contact is tussen de turners en de andere sporters en passanten. Voor de technieken (verwarmen, sanitair water, ') wordt aangesloten op de installaties van de bestaande, grote sporthal.

Joc

Het jeugdontmoetingscentrum omvat een polyvalente zaal van 100 m² (kan met een schuifwand verkleind worden tot 60 m²), een creatieve ruimte van 50 m², een vergaderzaal, bergruimte, keuken en sanitair. 'De polyvalente zaal wordt gebouwd volgens het box-in-box-principe om geluidsoverlast te vermijden, maar heeft net als het joc ook deels een glazen wand. In deze zaal zal er ook plaats zijn voor repetities van lokale bandjes', stelt Yves Malisse van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck.

Het bouwteam heeft zich niet beperkt tot de nieuwbouw. 'De omgeving wordt heraangelegd met meer groen en minder parkeerplaatsen (het rond punt met parkeerplaatsen verdwijnt en de petanqueveldjes en de fietsenstalling verhuizen) en in de bestaande grote sporthal worden op het gelijkvloerse niveau openingen gemaakt om visueel contact mogelijk te maken en daglicht binnen te laten', weet de architect.

'De glasgevels van het joc en de turnhal vormen een soort van riem die via een doorzichtige luifel als gevelplint met dezelfde ritmering doorgetrokken wordt rond de bestaande sporthal om het hele complex een zelfde identiteit aan te meten', besluit Malisse.

De overdekte petanquevelden komen ook in een nieuwbouw met eveneens een glazen gevel. De ingang daarvan sluit aan op de vroegere nooduitgang van de grote sporthal.

Bouwteam

Lieven Baro van Preo is procesbegeleider voor de gemeente tot en met de oplevering. Behalve URA Yves Malysse Kiki Verbeeck uit Brussel en Verstraetebouw uit Roeselare bestaat het bouwteam nog uit VK Engineering (akoestiek), Henk Pijpaert (technieken en epb) en studiebureau UTIL (structuur).

URA Yves Malysse Kiki Verbeeck en Verstraetebouw werkten reeds eerder samen in een design & build-formule voor de bouw van residentie Regenboog (assistentiewoningen) in Roeselare en het Bloso-centrum in Woumen. URA Yves Malysse Kiki Verbeeck en UTIL werkten reeds samen voor de bouw van een turnhal in Ukkel. Verstraetebouw realiseerde recent nog het stadhuis van Lo-Reninge dat voldoet aan de normen van passiefgebouwen.

Oude sporthal

Na de oplevering wordt de 'oude', kleine sporthal, die nu nog door de turnclub gebruikt wordt, verbouwd tot een polyvalente zaal.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels