Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UR Architects ontwerpt incubator Agropolis

Gerelateerde onderwerpen :

Agropolis, de agrarische bedrijvenzone voor innovatieve land- en tuinbouwbedrijven, heeft UR Architects uit Antwerpen aangesteld om een incubatorgebouw te ontwerpen op een 40 ha grote bedrijvensite in Kinrooi. De bouw zal naar verwachting klaar zijn in het voorjaar van 2017. De totale investeringskost wordt geraamd op 2 miljoen '. De Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) treedt toe als strategische partner.

UR Architects werd na een procedure van het Team Vlaams Bouwmeester geselecteerd als voorkeurskandidaat voor het ontwerp van de Agropolis-Incubator. 'Agropolis gaat met UR Architects in zee omdat het de meest realistische landbouwvisie nastreeft, perfect voldoet aan de gestelde vereisten en met een relatief beperkt budget een interessant en kwalitatief concept voorstelde', zegt Wim Rutten, afgevaardigd bestuurder van de vzw Boterakker, initiatiefnemer van het Agropolis-project. Het bureau uit Antwerpen krijgt de dubbele opdracht om enerzijds een visie te maken voor de invulling van de site en anderzijds het ontwerp van de incubator.

Vierkantshoeve

Voor de inrichting van het Agropolis-bedrijventerrein is UR Architects vertrokken vanuit een heel praktische instelling, met aandacht voor de specifieke noden van bedrijven en een optimale inpassing in het RivierPark Maasvallei. De incubator bevat kantoren, vergaderruimtes, netwerkplekken en een bedrijfshal. Er wordt bewust gekozen voor de combinatie van alle functies in één gebouw, nauw verbonden met de agrarische bedrijvenzone en met een riant uitzicht op de grindplas Vissenakker. Het ontwerp voor het gebouw is geïnspireerd op een vierkantshoeve met een binnenplaats als ontmoetingsruimte. 'We willen een herkenbare plek ontwerpen die complementair is met het zakelijke en het technologische karakter van het innovatieve bedrijventerrein. In en rond de incubator zal men kunnen werken en netwerken, zich informeren en de verschillende aspecten van de innovatieve en duurzame land- en tuinbouw beleven', zegt Regis Verplaetse van UR Architects.

UR Architects is samengesteld uit architecten Regis Verplaetse en Nikolaas Vande Keere. De architecturale realisaties van het bureau omvatten zowel ingrijpende verbouwingen als nieuwbouwprojecten, waarbij een grondige analyse van de bestaande context steeds de voedingsbodem vormt voor het ontwerp. Referenties zijn o.m. de buurtsporthal Kiel in Antwerpen, de transformatie van twee zorggebouwen voor Huize Monnikenheide in Zoersel en de transformatie van het 19de-eeuwse pand Hof van Belofte in Oostende.

LRM bouwt al mee aan vijf incubatoren, elk met een eigen focus: GreenVille (Cleantech), IncubaThor (Energie), Corda INCubator (ICT), C-mine Crib (Creatieve Economie) en BioVille (Health & Care). Starters krijgen op deze locaties via coaching en begeleiding een duwtje in de rug om hun ondernemersdromen waar te maken. LRM begeleidt start-ups ook bij hun eerste stappen richting buitenland, onder andere via een incubator in New York die er kwam dankzij een strategisch partnership met BelCham. Nu komt daar met de Agropolis-incubator dus een zesde incubator bij.

De incubator, die zal dienen voor huisvesting en begeleiding van startende ondernemingen, zal in het zuidelijke deel van de site worden ondergebracht. Via de incubator wil Agropolis startende bedrijven begeleiden bij hun eerste stappen in het ondernemerschap en laten doorgroeien naar een perceel op de Agropolis-site. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om de machineringen van Molenbeersel en Kinrooi onder te brengen in de bedrijfshal.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een gascentrale van 900 MW in Dilsen-Stokkem. De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189[…]

20/09/2021 | ProjectenElektriciteit
Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Meer artikels