Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Unilin opent opleidingscentrum Expert Lab in Desselgem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Unilin opent opleidingscentrum Expert Lab in Desselgem

Om dakwerkers vertrouwd te maken met de nieuwste dakisolatietechnieken opende de afdeling Insulation van Unilin zopas het nieuwe opleidingscentrum Expert Lab in Desselgem (Waregem). Vanaf deze maand starten daar gratis opleidingen in samenwerking met het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB). Met dit initiatief wil Unilin een antwoord bieden op het dreigende tekort aan professionele dakwerkers. Behalve als opleidingscentrum zal het Expert Lab ook dienst doen als showroom en onderzoeks- en ontwikkelingscentrum.

De epb-wetgeving wordt alsmaar strenger. Sinds 2016 moet een woning een energiepeil van E50 halen, tegen 2021 is dat E30 of zelfs passief voor nieuwbouw. Producenten van bouwmaterialen zijn genoodzaakt om performante oplossingen en toepassingen te ontwikkelen om aan die strengere energie-eisen te voldoen. Nieuwe materialen en innovatieve toepassingen vragen echter een permanente vorming en begeleiding van vaardigheden en kennis van vakmannen.

Vooroordelen wegwerken

Dat geldt ook voor de dakelementen van Unilin. Hoewel de vraag ernaar stijgt, beschikken veel dakwerkers niet over de kennis en vaardigheden om deze dakelementen te plaatsen. Er leven ook nog heel wat vooroordelen over dakelementen. Ze zouden te duur of te moeilijk zijn, waardoor ze blijven vasthouden aan de traditionele dakopbouw. Met de opening van het gloednieuwe trainingscenter Expert Lab en de gratis opleidingen kan Unilin Division Insulation de drempel verlagen en de vooroordelen uit de wereld helpen. Dakwerkers kunnen er zich omscholen tot dakexperts en voldoende theoretische en praktische kennis verwerven om het dak van de toekomst te plaatsen.

Praktijkgericht

Omdat de opleidingen zeer praktijkgericht zijn, heeft het Expert Lab een demonstratie-opstelling waarop dakelementen kunnen gemonteerd worden als op een echte bouwplaats, met een kraan. Daarnaast zijn er do-boxen waarmee de dakwerkers in opleiding aan de slag kunnen om specifieke knelpunten op te lossen.

De opleidingen in Desselgem worden gegeven in samenwerking met het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB). Hierdoor zijn de opleidingen niet alleen gratis, maar is er voor de niet-gewerkte opleidingsdagen ook een bijdrage in het loon van de bouwvakarbeider.

Certificaat

De opleidingen omvatten drie modules: graduate, master en customised. Graduate-opleidingen zijn bedoeld voor plaatsers die de dakelementen kennen, maar er nog niet mee werken. Master-opleidingen zijn bedoeld voor plaatsers die al regelmatig met dakelementen werken, maar die hun technische en commerciële kennis willen vergroten. Customised-opleidingen zijn, zoals de naam het zegt, opleidingen op maat van de plaatser. De graduate- en master-opleidingen omvatten telkens een theoretisch en een praktisch gedeelte en een bezoek aan de productie. Na de opleiding ontvangt de plaatser een certificaat.

?Consumenten hebben steeds meer belangstelling voor dakelementen omdat ze energie-efficiënt zijn en de totale kostprijs voor het plaatsen van een dak lager ligt. Maar omwille van een gebrek aan kennis en ervaring van veel dakwerkers kan hierop vooralsnog onvoldoende ingespeeld worden. Met de opleidingen in het Expert Lab bieden we een antwoord. De opleidingen zijn heel gericht op praktijkkennis, waarbij de klemtoon ligt op het verbeteren van het technische inzicht, plaatsingsvaardigheden en productkennis inzake dakelementen,? zegt Pieter Boury, directeur Sales en Marketing bij Unilin Division Insulation.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

De snelle verspreiding van het coronavirus en de overheidsmaatregelen om deze verspreiding in te perken hebben ook een impact op overheidsopdrachten, zowel op de plaatsing van nieuwe en reeds opgestarte overheidsopdrachten als op de uitvoering[…]

30/03/2020 | ArchitectuurBouwen
De impact van het coronavirus op de uitvoering van lopende overheidsopdrachten

De impact van het coronavirus op de uitvoering van lopende overheidsopdrachten

Flexibiliteit gevraagd bij uitvoering regionale overheidsopdrachten

Flexibiliteit gevraagd bij uitvoering regionale overheidsopdrachten

Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht

Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht

Meer artikels