Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Unieke verlichting voor Westelijke Strekdam in Oostende

Gerelateerde onderwerpen :

Unieke verlichting voor Westelijke Strekdam in Oostende

De combinatie van elektriciteit, zout water en de meest intense weersomstandigheden is niet evident.

Oostende heeft op 23 december zijn volledig afgewerkte Westelijke Strekdam officieel ingehuldigd. Vooral de gloednieuwe verlichting van de dam, die werd bedacht door de Franse lichtarchitect Guillaume Jéol, valt op. Eandis tekende voor de volledige technische studie en uitvoering van de verlichtingsinstallatie, die bestand is tegen zout water en de hevigste weerelementen.

Esthetiek en hightech verbonden

De combinatie van elektriciteit, zout water en de meest intense weersomstandigheden is niet evident. Toch wist Ean–dis de esthetiek van het lichtplan te verzoenen met technische uitvoerbaarheid en veiligheid.

Over de volledige lengte van de dam zijn blauwe lichtbakens voorzien die wandelaars begeleiden. Het tweede gedeelte van de Westelijke Strekdam, met de keermuren, de banken en het pleintje op het einde van de dam, wordt begeleid door een heel aangenaam licht dat de wandelaar niet hindert of verblindt en de vergezichten op de stad of de Noordzee ondersteunt.

Onder de banken

In totaal installeerde Eandis 42 muurprojectoren en 70 grondspots. De verlichting werd ingewerkt in de keermuren en volgt de kromming van de Westelijke Strekdam. Zo versterkt ze de visuele band met de zee.

Er werd ook verlichting voorzien bij de vier bankenrijen, die telkens bestaan uit 32 banken. Onder elke bank werd indirecte verlichting gemonteerd, goed voor in totaal 256 verlichtingstoestellen, waardoor die lijken te zweven boven het licht.

3,4 km kabels

Eandis legde in totaal 3,4 km nieuwe elektriciteitskabels aan, die zelfs volledige onderdompeling kunnen doorstaan. De gekozen verlichtingsarmaturen zijn bestand tegen water en de ergste weersomstandigheden. Eandis voorzag ook alle elektrische en mechanische beveiligingen en werkte de installatie uit op een veiligheidsspanning van 24 V.

In samenspraak met de stad werd gekozen voor zuinige led’s. Alle lichtpunten samen hebben een vermogen van 2.157 Watt, wat bijzonder weinig is. De nieuwe verlichting heeft dan ook een minimale impact op het elektriciteitsverbruik van de stad. Alle werken werden gerealiseerd op twee maanden tijd, inclusief de fijne afregeling van alle spots zodat die nergens lichthinder kunnen veroorzaken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

"Met momenteel nog maar 3.655 publieke laadpalen in Vlaanderen en nog veel onduidelijkheid van de exacte kostprijs van elektrisch rijden - in vergelijking met rijden op fossiele brandstof - kan niemand verrast zijn over het nog altijd heel[…]

19/02/2020 | MilieuMobiliteit
UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

Werknemers zonder vaste werkplek krijgen hogere verplaatsingsvergoeding

Werknemers zonder vaste werkplek krijgen hogere verplaatsingsvergoeding

Antwerpen kiest ontwerpteams voor Ringparken

Antwerpen kiest ontwerpteams voor Ringparken

Meer artikels