Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitgebalanceerde temperaturen voor dienstencentrum Stockheim

Uitgebalanceerde temperaturen voor dienstencentrum Stockheim

In de groene omgeving nabij het centrum van de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem bevindt zich het nieuwe OCMW-dienstencentrum Stockheim. Voor dit nieuwbouwproject bouwde de firma TMS een technische installatie op basis van grondboringen van ongeveer 90 m diep, een koudebron van 16.5 m³/u. en een warmtebron van 11.4 m³/u. Bijzonder aan deze installatie is o.m. de integratie van een water/water gasabsorptiewarmtepomp die instaat voor de naverwarming van het water.

Voor het project Stockheim sloegen sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak uit Maaseik en het OCMW van Dilsen-Stokkem de handen in elkaar. Samen realiseerden zij in het recente verleden reeds het eerste luik van dit project met de bouw van 31 assistentiewoningen voor senioren. Met de bouw van het nieuwe dienstencentrum werd nu een tweede luik aan het Stockheim-project toegevoegd. Het geïntegreerde dienstencentrum wil kansen bieden tot ontmoeting en activiteiten voor de lokale gemeenschap. In de onmiddellijke nabijheid van deze assistentiewoningen en het dienstencentrum bevonden zich reeds het administratief centrum van het OCMW van Dilsen-Stokkem (gehuisvest in een gerenoveerd kasteeltje), het serviceflatgebouw Mazedal en het woonzorgcentrum Mazedal.

Zorgdiensten gecentraliseerd

In de nabijheid van het kerkhof werd een weide, eigendom van het OCMW, herbestemd om dit dienstencentrum - en een bijhorende parking - voor de lokale gemeenschap te kunnen realiseren. Naar een ontwerp van Architecten Decsi & Jacobs Vennoten bvba uit Maasmechelen lieten het OCMW en de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak een nieuw dienstencentrum optrekken. Waar tot voor kort alle OCMW-diensten in voornoemd kasteeltje en elders in gebouwen van de gemeente verspreid zaten, konden in het nieuwe dienstencentrum 'Stockheim' alle zorggerelateerde diensten worden gecentraliseerd.

Naast een ruime cafetaria en keuken beschikt het gebouw ook over activiteitenlokalen voor verschillende doelgroepen (senioren, werkzoekenden,'), twee spreeklokalen en een ruime kelderverdieping met onder meer een creatief atelier. Het dienstencentrum is tevens de uitvalsbasis voor een uitgebreide waaier van thuiszorgdiensten zoals gezinszorg, mobiliteitszorg en advies bij woningaanpassing. Het gebouw telt twee bouwlagen en werd uitgerust met de modernste technieken. SB Heedfeld uit Riemst stond in voor het ontwerp van de technieken. De firma TMS (Technical Maintenance Service - zie kader 'TMS kort') stond in voor de installatiewerkzaamheden, zowel voor de verwarming, de koeling, de ventilatie als het sanitair.

Gasabsorptie­warmtepomp

De technische installatie in het dienstencentrum Stockheim is opgebouwd rond grondboringen van om en bij de 90 m diep (diameter 200 mm), een koudebron 16.5 m³/u., en een warmtebron 11.4 m³/u. In de kelderverdieping is een ruime technische ruimte, waar de toestellen van de installatie met elkaar werden verbonden via aan elkaar gelaste, met Armaflex geïsoleerde, stalen buizen.

'In de wintermaanden wordt water van regime 11-6° C opgepompt van de warme bron ' die naverwarmd wordt door een water/water gasabsorptiewarmtepomp (Robur GAHP-WS) van 40 kW ' naar een regime van 55-45° C, en opgeslagen in een buffervat van 300 l. Van hieruit gaat het water naar de verwarmingscollector. Vanuit deze verwarmingscollector vertrekken de leidingen naar de luchtgroepen/eindstations. De verwarming van de kantoren en de ruimtes gebeurt met convectoren en radiatoren en via klimaatplafonds van Interalu', aldus Filip Bertrand, area manager van TMS.

'In de zomermaanden stroomt het water dat opgepompt wordt - via de warmtewisselaar ' naar de koudecollector (7-12° C), en vertrekt het vanuit deze collector naar de koelplafonds om daar koeling af te geven. In deze maanden worden de ruimtes geklimatiseerd door de klimaatplafonds (55 kW), gevoed door grondwater van 12° C. De volledige installatie wordt geregeld met een sturing van Johnson Controls. Dit kan ook op afstand. Via het gebouwenbeheersysteem werd in de meeste lokalen een voeler geplaatst die per ruimte de temperatuur en CO2 beheert.'

Twee luchtgroepen van elk zes modules

In de kelderverdieping bevindt zich ook een afzonderlijke technische ruimte voor de luchtgroepen. Vanuit de twee GEA CAIR plus SX-installaties worden alle ruimtes in de kelderverdieping en op het gelijkvloers ' samen goed voor ongeveer 5.400 m³/u. ' en deze op de verdieping (vooral kantoren) - goed voor 2150 m³/u. ' geventileerd. De installatie die op de vloer van de technische ruimte werd geïnstalleerd, staat in voor het ventileren van de kelderverdieping en het gelijkvloers. Aan het plafond werd de luchtgroep voor de ventilatie van de verdieping bevestigd met een metalen draagstructuur.

Deze constructie - met een gewicht van ongeveer 850 kg - bleek de meest aangewezen oplossing om deze technische ruimte enigszins compact te kunnen houden. De GEA CAIR plus SX-installaties bestaan elk uit zes modules die als losse componenten via de keldertrap in deze technische ruimte werden binnengebracht. Na het monteren van de luchtgroepen werden de luchtkanalen en de elektriciteitsvoorzieningen aangesloten.

De voorbereidende werkzaamheden inzake isolatie en elektriciteitsvoorzieningen werden door onderaannemingsbedrijven uitgevoerd. Alles wat verwarming, sanitair, afvoerleidingen, en het monteren van kleinere luchtkanalen betreft werd door medewerkers van TMS uitgevoerd.

Grondboringen tot 90 m diep

Op de bouwplaats in Dilsen-Stokkem was TMS - met tussenperiodes - meer dan zes maanden aan de slag, onder meer ook voor het plaatsen van de sanitaire installaties. Het monteren en in gebruik nemen van de installaties in beide technische ruimtes nam een vijftal weken in beslag. Hiervoor waren gemiddeld 4 tot 6 medewerkers aan het werk.

'In het team dat hier aan de slag was, hadden de meeste van onze medewerkers het profiel van monteur-pijpfitter-lasser. In die hoedanigheid zijn deze mensen zeer goed vertrouwd met onder meer het monteren van afvoerleidingen, stalen leidingen en drielagenbuissystemen. Uitvoeringstechnisch was bij dit project vooral het vinden van een geschikt bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van de grondboringen niet evident. Uiteindelijk viel de keuze voor het uitvoeren van deze boringen tot 90 m diep (twee definitieve boringen en één boring voor een peilput) op de firma Gebo uit Dessel, een onderneming gespecialiseerd in boringen en installaties voor bodemenergie, warmtepompen en waterwinning.' ' PDC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde