Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

Premier Alexander De Croo is één van de gastsprekers op het virtuele Bouwforum dat op 3 maart plaatsvindt. (c) ARchief Bouwkroniek

Het jaarlijkse Bouwforum van de Confederatie Bouw vindt plaats op woensdag 3 maart, met sessies om 17 uur of 19.30 uur. Om de gekende reden wordt het een virtuele editie, maar daarom niet minder exclusief. Het centrale thema is ditmaal ‘Let’s Build 2030’. Gastsprekers zijn premier Alexander De Croo en prof. Stijn Baert. Zij komen toelichten wat de bouwsector moet doen om aantrekkelijker te zijn als werkgever.
Ondanks de toenemende digitalisering en industrialisering van de bouw, gekoppeld aan de opkomst van nieuwe beroepen, zoals BIM-manager of dronepiloot en technologieën zoals 3D printers, zal die renovatierevolutie nood hebben aan arbeidskrachten. Daar knelt op dit moment het schoentje.
 
Het overzicht van de knelpuntberoepen in de drie gewesten zegt genoeg: de bouwberoepen zijn er alomtegenwoordig. De bouwsector staat voor heel wat uitdagingen en heeft daarvoor extra competente medewerkers en vooral jongeren nodig. Meer dan ooit zijn extra handen, maar ook hersenen nodig.  Het is niet altijd eenvoudig om die te vinden. De Confederatie Bouw suggereert zelf verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat meer jongeren voor de bouw kiezen:
• Het bouwvakonderwijs moet meer aangepast worden aan de tijd en de hedendaagse technologieën. Het moet ook beter afgestemd worden op de noden van de bouwbedrijven.
• Leerwerkervaringen moeten een boost krijgen: duaal leren, een succesformule in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, moet in veel meer bouwopleidingen de norm worden. Op die manier vergaart de jongere zowel praktische kennis (in het bouwbedrijf) als theoretische kennis (op school). De resultaten van duale opleidingen ogen alvast zeer mooi: 85% van de studenten heeft een job binnen de zes maanden, een kwart start een eigen zaak op binnen de vijf jaar en stimuleert zo het ondernemerschap.
• Levenslang leren moet nog verder worden aangemoedigd. De bouw is alvast een groeiende opleidingssector. Tussen 2015 en 2020 is het jaarlijks aantal bereikte bouwvakarbeiders gestegen van 15.000 naar 45.000, steeg het jaarlijks aantal bereikte bouwbedrijven van 2000 naar 5500, ging de jaarlijkse participatiegraad van arbeiders omhoog van 10% naar 30% en steeg het jaarlijkse aantal opleidingsuren van 450.000 naar bijna 1 miljoen.
 
“De opleidingsinspanningen in de bouw zijn op vijf jaar tijd verdrievoudigd. Belangrijk om te weten: de bouw is een sector waar de hoofdmoot van de opleidingen door de ondernemingen zelf worden gegeven. Onze gewestconfederaties, onze onderzoekscentra, zoals het WCTB, het OCW en Constructiv leveren eveneens de nodige inspanningen om jongeren aan te trekken en onze beroepen aantrekkelijk te maken”, zegt Robert De Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
De verschillende overheden willen tegen 2030 een aantal doelen inzake duurzaamheid bereiken en om die te halen is de bouw een cruciale partner. Onder meer de uitstoot van CO2 moet tegen dan met 55% verminderd worden. Ook de toenemende digitalisering en industrialisering, aangevuld met de opkomst van nieuwe woonvormen en slimme toepassingen in woningen en gebouwen, zorgen voor extra tewerkstelling.
 
De bouw is nu nog een grote vervuiler: 36% van de CO2-uitstoot en 40% van het energieverbruik komen van woningen en gebouwen, voornamelijk omdat die slecht geïsoleerd zijn. Willen we die klimaatdoelstellingen realiseren, moet het tempo van energierenovatie verdubbeld tot verdrievoudigd worden. In België komt dat neer op 135.000 renovaties per jaar of vijftien renovaties per uur.
 
Onder de auspiciën van Constructiv wordt weldra een brede campagne opgestart om de bouw te herwaarderen. Die campagne zal lopen tot in 2030 en met duidelijke doelstellingen op lange termijn: tegen 2030 20% meer jongeren in het bouwonderwijs, 20% meer doorstroming naar de bouwarbeidsmarkt en 20% minder uitstroom in de sector. Daarbij zal vertrokken worden van één verhaal, één beeld en één visie voor een duurzame imagocampagne, gedragen door alle organisaties van de bouw.
 
Deze thema’s en boodschappen staan centraal tijdens het jaarlijkse Bouwforum van de Confederatie Bouw.  De spots worden gericht op de goede praktijken die bouwondernemingen voeren om nieuw talent aan te trekken en er wordt ook geluisterd naar wat jongeren die in de bouw werken te vertellen hebben.
 
Wie wil weten wat premier Alexander De Croo en prof. Stijn Baert hiervan denken en wat ze hieraan willen doen, kan woensdag afstemmen op het Bouwforum. Je kan registreren voor één van de sessies, om 17 uur of om 19.30 uur, en dit via https://bouwforum.eventsite.be
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Na zes zeer goede maanden is het ondernemersvertrouwen bij de Vlaamse bouwkmo’s weer fors gedaald. Dat blijkt uit de recente bouwbarometer die ieder kwartaal wordt gepubliceerd door Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo’s en[…]

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

Meer artikels