Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitbreiding voor scholencampus Offerlaan in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Uitbreiding voor scholencampus Offerlaan in Gent

De onderwijscampus aan de Offerlaan in Gent krijgt 270 extra plaatsen in het secundair onderwijs. Er komt ook meer groen en de toegankelijkheid wordt verbeterd. De stad wil een masterplan voor de site laten opmaken. Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent zoekt een extern ontwerp- en studieteam dat deze opdracht kan uitvoeren.

Nabij de Watersportbaan, in het gebied tussen de Offerlaan, de Martelaarslaan, de Neermeerskaai en de Groot-Brittanniëlaan, ligt een scholencampus van het stedelijke onderwijsnet met zes scholen: Freinet Middenschool Gent, het Kwadrant, Spectrum Gent en Freinet Atheneum De Wingerd zijn vier secundaire scholen, maar ook de lessen van het Deeltijds Kunst Onderwijs DKO en het Centrum voor Volwassenen Onderwijs (CVO) vinden er plaats.
 
De stad wil met het project het dreigende tekort aan plaatsen in het stedelijke onderwijs opvangen. Op de site aan de Offerlaan moet dat mogelijk zijn door het ruimtegebruik van bestaande gebouwen te optimaliseren, inefficiënte gebouwen te slopen en een nieuw gebouw te realiseren. In het voorjaar werden vanuit de Vlaamse regering subsidies toegekend om de capaciteit van deze campus uit te breiden. 

Unieke kans

“Zes scholen op dezelfde site zorgt voor een unieke kans om tot één onderwijscampus te komen die alle scholen toelaat hun eigen sterktes in de verf te zetten en via samenwerking en in partnerschap met de stad Gent en de ruime buurt nog meer te bereiken”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere.
 
Daarnaast wordt ook de onmiddellijke omgeving van de scholen aantrekkelijker gemaakt. De scholensite is in de loop der jaren organisch gegroeid. Veel open ruimte is verhard geraakt, waardoor tussen de gebouwen relatief weinig groen aanwezig is. Meer groen zal een aangenamere (leer)omgeving creëren. Er komen groene rustpunten en plekken die scholen of externen kunnen gebruiken om activiteiten te organiseren.  
 
Tevens worden de toegankelijkheid en de mogelijkheid om de site gemakkelijk te doorkruisen verbeterd. Er is nu al veel passage, want de fiets- en wandelpaden spelen een belangrijke rol in de verbinding van de campus met onder andere het Sint-Pietersstation. De site zal ook meer uitnodigend worden voor de bestaande dynamieken in de buurt, zowel ruimtelijk, sociaal als economisch. Vandaag maken reeds een dertigtal externe organisaties gebruik van de site en de lokalen.

Structuurschets

In eerste instantie moet via een structuurschets de link tussen de campus en de ruimere omgeving verbeterd worden voor enkele stedenbouwkundige thema’s zoals groenassen, mobiliteit, toegankelijkheid en passage, relaties met de wijk, .... Voor deze structuurschets bekijken de ontwerpers het project dus als deel van een grotere perimeter, die reikt tot aan de Watersportbaan.
 
Vervolgens wordt ingezoomd op de interne organisatie van de scholencampus zelf, met een inrichtingsplan dat de vergroening, de interne loop- en fietslijnen en de relatie tussen de verschillende gebouwen moet optimaliseren. Dit plan zal ook de locatie van de nieuwbouw aangeven. Het resultaat van de schets op schaal van de omgeving en het plan op campusschaal zal ingezet worden als leidraad voor de concrete bouwopdracht om de capaciteit uit te breiden.
 
“Het ontwerp- en studieteam wordt nog dit jaar aangesteld en begint in januari aan de opdracht. De structuurschets en het inrichtingsplan moeten klaar zijn tegen midden 2020. Daarna kan de architectuuropdracht voor de bijkomende plaatsen starten”, aldus Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Meer artikels