Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitbreiding Shopping 1 in Genk is afgerond

Gerelateerde onderwerpen :

Uitbreiding Shopping 1 in Genk is afgerond

De werkzaamheden aan Shopping 1 in Genk werden eind vorig jaar afgerond. Ze duurden in totaal 25 maanden en pasten in een ontwikkelingsplan van de stad Genk waarvan de herontwikkeling en uitbreiding van Shopping 1 het sluitstuk is. B-architecten en Jaspers-Eyers & Partners stonden in voor het exterieur, Creneau International voor het interieurdesign. De renovatie- en uitbreidingswerken van Shopping 1 werden uitgevoerd door de thv CIT Blaton en Willemen, die ook de onderaannemers coördineerde. Vastgoedontwikkelaar Wereldhave Belgium is eigenaar van het complex. Als bouwheer fungeerde de Vereniging van mede-eigenaars van Shopping 1. Wereldhave investeerde ongeveer 87 miljoen ' in Shopping 1 dat in 1967 werd gebouwd. Het was het eerste shoppingcentrum in België.

Het sterk verouderde winkelcentrum werd volledig gemoderniseerd, o.m. door de inbreng van natuurlijk licht en de creatie van een groot atrium. De nieuwbouw werd gerealiseerd op het gelijkvloers door toevoeging van een nieuwe verdieping. Op het gelijkvloers gebeurde de uitbreiding aan de noordzijde, tussen het oude gebouw en de Europalaan, op de voormalige parkingzone. De nieuwe gang met 25 winkels sluit aan op de vroegere uitgangen van de Europalaan. In deze zone bevinden zich tevens de liften naar het parkeergebouw. De uitbreiding aan de zuidzijde bevat op het gelijkvloers hoofdzakelijk dienstruimtes en technische zones, o.a. stockageruimte, een los- en laadzone, afvalberging en kantoren. De nieuwbouw is via een grote vide verbonden met het gelijkvloers via roltrappen en een panoramische lift.

De uitbreiding van de parkeercapaciteit van 720 naar 1.250 parkeerplaatsen is volledig gerealiseerd in een nieuwbouw van vijf bouwlagen over de volle lengte langs de Europalaan, die plaats biedt aan 990 voertuigen. De overige 260 plaatsen blijven behouden op de bestaande dakparking. Het parkeergebouw heeft in- en uitritten langs de Europalaan en de A. Remansstraat, en is opgebouwd als een open parkeergebouw in split-level. In het parkeergebouw zijn ook veertien plaatsen met oplaadpunt voor elektrische wagens gereserveerd.

Ook inzake brandbeveiliging en technische installaties werd het winkelcentrum aangepast aan de actuele noden en vereisten. De verouderde technieken werden integraal gestript en vervangen door nieuwe installaties die beantwoorden aan de huidige normen. Verwarming en koeling gebeurt d.m.v. een stookplaats (3 x 900 kW) en koeltorens (3 x 1.900 kW), die de centrale ringleiding voor het ganse gebouw voeden. Alle luchtgroepen en warmeluchtgordijnen zijn, net als de winkels via warmtepompen op deze centrale ringleiding aangesloten.

De luchthuishouding van het volledige gebouw wordt verzorgd door vier luchtgroepen (totaal 140.000 m³/u), die verspreid staan opgesteld in het gebouw. De sprinklerinstallatie is volledig vernieuwd met een ondergrondse buffertank van 560 m³. Het volledige gebouw is uitgerust met een rook- en warmteafvoersysteem conform de actuele normen. Alle verlichting en noodverlichting is vernieuwd. Zowel de directe als de indirecte verlichting in de publieke zones zijn volledig met led's uitgerust, net als de nood- en de gevelverlichting.

De stad Genk stond in voor de uitvoering van de heraanleg van het openbaar domein zoals de heraanleg van de Europalaan, A. Remanstraat, Molenstraat, en de aansluiting rondpunt Europalaan. De heraanleg van de Rootenstraat volgt dit jaar. Met de opening van de vernieuwde Shopping 1 krijgt de winkelas, zes jaar na de opening van het vernieuwde Stadsplein en Sint-Martinusplein, ook aan de andere kant een mooie afronding. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin zal op de site van ArcelorMittal in de haven van Gent tegen 2026 een installatie bouwen die zuiveringsslib verwerkt. Aquafin plant ook een grootschalige recuperatie van fosfor. De opdracht voor het ontwerp, de[…]

03/07/2022 | Haven Gentwaterzuivering
Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Meer artikels