Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitbreiding maakt De Hoorn dubbel zo groot

Uitbreiding maakt De Hoorn dubbel zo groot

Het oorspronkelijke concept van 360 architecten voorzag naast het huidige gerealiseerde complex van De Hoorn tevens een hoogbouwvolume van tien verdiepingen aan de westelijke zijde dat het monument als het ware omarmt en met een oppervlakte van zowat 5.200 m², ongeveer dezelfde is als de huidige. Om financiële redenen werd de ontwikkeling van De Hoorn gesplitst in twee delen. Een paar maanden geleden werd beslist ook de tweede fase te starten.

Hiervoor wordt een programma ontwikkeld dat complementair is aan de succesvolle 'mix' van de eerste fase, zodat De Hoorn voort kan uitgroeien tot een innovatieve, creatieve hub die zich kan meten met internationale trendsetters. In de eerste plaats wordt ongeveer de helft van de oppervlakte van de toekomstige nieuwbouw bestemd als kantoren voor de 'creatieve economie'.

Daarnaast komen een aantal vaste kantoren en wordt vooral meer flexibele coworking-ruimte toegevoegd. Hiermee wil De Hoorn inspelen op de internationale trends zoals Second Home aan Hanbury Street in Londen, waar 'community memberships' en flexibel werken voorop staan. Het uitbreiden van de diensten en het stimuleren van kruisbestuivingen in het netwerk dat zo ontstaat, is het uitgangspunt van De Hoorn.

In de tweede plaats is het de ambitie om hoog in te zetten op het voorts transformeren van De Hoorn van evenementen- tot congreslocatie. 'Top-down informatieoverdracht' is passé, vinden de mensen achter het project. In de hoogbouw zullen flexibele, karaktervolle break-outrooms voor 150 personen geïntegreerd worden die toelaten dat tijdens congressen naast lezingen en recepties ook ruimtes beschikbaar zijn voor workshops, brainstormsessies, '

Ten slotte wordt onderzocht in welke mate een deel huisvesting kan geïntegreerd worden. Men denkt aan een residentie op de hoogste verdiepingen die plaats biedt aan (semi-)korte verblijven voor mensen die dan meteen ook kunnen gebruik maken van de co-workingruimtes en diensten die worden aangeboden. Zo kunnen ze een meerwaarde vormen om van De Hoorn één hechte gemeenschap te maken.

Met deze uitgangspunten is 360 architecten aan de slag gegaan met het voorontwerp voor de tweede fase van De Hoorn. De bouwaanvraag zou reeds worden ingediend in het eerste kwartaal van 2016 en de bouwwerken zouden moeten beginnen in het najaar van 2016. Het is de ambitie om de bouw op te leveren in september 2018.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring