Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitbouw GEN Brussel in stroomversnelling

De NMBS wil ten laatste tegen eind 2017 het voorstedelijke spooraanbod rond Brussel verhogen tot 90% van de beoogde doelstellingen. Het voorstedelijke spooraanbod maakt deel uit van het Gewestelijk Expresnet (GEN), een samenwerkingsverband tussen NMBS, MIVB, De Lijn en de TEC, dat binnen een straal van 30 km rond Brussel het gezamenlijke aanbod van trein, tram, metro en bus structureert tot een basisnet.

Eind dit jaar opent de spoortunnel Schuman-Josafat. Die biedt een belangrijke link tussen de spoorlijn vanuit Namen naar Brussel en het oostelijke ringspoor tussen Halle en Vilvoorde. De tunnel maakt het mogelijk dat bepaalde treinverbindingen niet langer de verzadigde Noord-Zuidverbinding moeten passeren, met meer flexibiliteit en reistijdverkorting tot gevolg, onder andere naar Brussel-Nationaal-Luchthaven.

Zo wordt de IC-verbinding tussen Charleroi en Brussel-Luxemburg eind dit jaar verlengd tot Brussels Airport, via de Schuman-Josafattunnel. Ook andere verbindingen (relatie Leuven-'s Gravenbrakel, Geraardsbergen/Halle-Mechelen) zullen via Brussel-Schuman rijden: zo krijgt Leuven een rechtstreekse verbinding met Brussel-Schuman.

Eind 2015 worden ook het nieuwe station van Mouterij (tussen Etterbeek en Brussel-Luxemburg) en het vernieuwde multimodale station Brussel-Schuman geopend. Het station van Tour & Taxis wordt op datzelfde moment heropend. Eind 2016 wordt het lijstje van openingen/heropeningen uitgebreid met het nieuwe station Arcaden. Eind 2017 wordt de piekperiode verlengd en het aanbod tijdens het weekend uitgebreid. Het voorstedelijke spooraanbod rond Brussel maakt integraal deel uit van het globale treinaanbod van de NMBS. De GEN-zone telt 141 treinhaltes, waarvan 103 met aansluiting op metro, tram of bus. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele