Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Uitbouw GEN Brussel in stroomversnelling

De NMBS wil ten laatste tegen eind 2017 het voorstedelijke spooraanbod rond Brussel verhogen tot 90% van de beoogde doelstellingen. Het voorstedelijke spooraanbod maakt deel uit van het Gewestelijk Expresnet (GEN), een samenwerkingsverband tussen NMBS, MIVB, De Lijn en de TEC, dat binnen een straal van 30 km rond Brussel het gezamenlijke aanbod van trein, tram, metro en bus structureert tot een basisnet.

Eind dit jaar opent de spoortunnel Schuman-Josafat. Die biedt een belangrijke link tussen de spoorlijn vanuit Namen naar Brussel en het oostelijke ringspoor tussen Halle en Vilvoorde. De tunnel maakt het mogelijk dat bepaalde treinverbindingen niet langer de verzadigde Noord-Zuidverbinding moeten passeren, met meer flexibiliteit en reistijdverkorting tot gevolg, onder andere naar Brussel-Nationaal-Luchthaven.

Zo wordt de IC-verbinding tussen Charleroi en Brussel-Luxemburg eind dit jaar verlengd tot Brussels Airport, via de Schuman-Josafattunnel. Ook andere verbindingen (relatie Leuven-'s Gravenbrakel, Geraardsbergen/Halle-Mechelen) zullen via Brussel-Schuman rijden: zo krijgt Leuven een rechtstreekse verbinding met Brussel-Schuman.

Eind 2015 worden ook het nieuwe station van Mouterij (tussen Etterbeek en Brussel-Luxemburg) en het vernieuwde multimodale station Brussel-Schuman geopend. Het station van Tour & Taxis wordt op datzelfde moment heropend. Eind 2016 wordt het lijstje van openingen/heropeningen uitgebreid met het nieuwe station Arcaden. Eind 2017 wordt de piekperiode verlengd en het aanbod tijdens het weekend uitgebreid. Het voorstedelijke spooraanbod rond Brussel maakt integraal deel uit van het globale treinaanbod van de NMBS. De GEN-zone telt 141 treinhaltes, waarvan 103 met aansluiting op metro, tram of bus. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten