Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

(c) Provincie Limburg

© © by Dariusz T. Oczkowicz, ars digital media services

De deputatie van de provincie Limburg heeft zopas een cofinanciering van 230.000 € toegekend aan UHasselt en het onderzoekscentrum IMO-IMOMEC voor hun deelname aan het Europese onderzoeksproject Sunovate. Dit project focust op de ontwikkeling en integratie van infrarood-licht regulerende folies in ramen en zonnepanelen met een bouwkundige én stilistische functie, zogenaamde Building Integrated Photovoltaics (BIPV). Deze ‘slimme’ folie moet voorkomen dat deze zonnepanelen en gebouwen onnodig opwarmen.
“Met onze deelname aan dit project investeren we andermaal in het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze economie en samenleving. Het project creëert ook businesskansen voor de Limburgse bouwsector en de toeleveranciers", verduidelijkt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.
 
De folie die tussen twee glasplaten ofwel in het BIPV-zonnepaneel wordt aangebracht bevat onzichtbare pigmenten die bij lage buitentemperatuur infrarood-licht zullen doorlaten, terwijl ze bij buitentemperaturen boven de 25 °C infrarood-licht weren. Daglicht wordt dus doorgelaten, terwijl de warmte binnen of buiten het gebouw blijft, naargelang de behoefte.

Voordelen

Het gebruik van deze folies kan het energieverbruik van een gebouw met zowat 20% doen dalen. Ook wordt een vergelijkbare sterke reductie van CO2-emissies van het gebouw verwacht. Doordat ze het infraroodlicht van de zon weren, zorgen deze folies ervoor dat de zonnepanelen langer blijven functioneren. Verwacht wordt dat deze innovatie de terugverdientijd van ramen en zonnepanelen danig kan verkorten. Voor ramen zou dat met vier jaar zijn, voor zonnepanelen met zeven jaar.

Hefboom

Behalve UHasselt en IMO-IMOMEC zetten nog zes andere kennisinstellingen en bedrijven uit Vlaanderen en Nederland hun schouders onder het project. Ze krijgen hiervoor de steun van het Interreg programma Vlaanderen-Nederland.
 
UHasselt zal de pigmentproductie en de karakteriseren van de geproduceerde pigmenten monitoren. Het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO-IMOMEC) beschikt hiervoor over de expertise en apparatuur. UHasselt zal de resultaten van dit project ook mee opnemen in de onderwijsprogramma’s waarbij studenten via opdrachten of stages bij projectpartners ook actief betrokken worden bij het onderzoek.
 
De nieuwe technologie wordt in EnergyVille (Genk) getest. Hier wordt een testfaciliteit voor bouwcomponenten uitgebaat door onderzoekers van de KU Leuven specifiek bedoeld voor prestatiebeoordeling van deze nieuwe technologie.
 
"Dit project zet Limburg opnieuw op de kaart als innovatieve provincie. Ik mag zeggen dat Sunovate een echt hefboomproject is. Niet alleen zal dit project ons helpen bij de transitie naar duurzame energie. We kunnen ook niet naast de economische impact kijken. Deelname aan dit project zal extra knowhow opleveren, waar de Limburgse bouwbedrijven en de toeleveranciers van kunnen profiteren. SUNOVATE zorgt dus voor een dubbele hefboom”, besluit gedeputeerde Tom Vandeput.
 
Bekijk ook het filmpje https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=oc9oGDPz0es&feature=emb_title
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Netbeheerder Elia is gestart met de afbraak van een hoogspanningsmast langs de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge. Dit gebeurt met behulp van een 124 m hoge torenkraan die de mast over een bos tilt om schade aan de bomen te vermijden. Dankzij de[…]

12/08/2022 | Infrastructuur
Nieuwe windturbines voor Kristalpark in Lommel

Nieuwe windturbines voor Kristalpark in Lommel

Vlaamse regering pakt oversubsidiëring groenestroomcertificaten aan

Vlaamse regering pakt oversubsidiëring groenestroomcertificaten aan

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark

Meer artikels