Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
 UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

De UGent heeft plannen om haar campus aan de Corneel Heymanslaan de komende jaren aantrekkelijker te maken en investeert ongeveer 30 miljoen euro in deze campus in het zuiden van Gent. Voor de eerste fase van de werken, de bouw van een nieuw studentenhuis, diende de UGent recent een omgevingsvergunningsaanvraag in. Het project vergt een herschikking en herinrichting van de groenzones op de campus van de UGent.

Campus Heymans, gelegen tussen de Ottergemsesteenweg en de Corneel Heymanslaan, huisvest vandaag Home Boudewijn en de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. De meeste gebouwen op de campus dateren uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. De oudste gebouwen zijn zowel op het vlak van inplanting, functies als uitzicht aan modernisering toe.
 
Het nieuwe studentenhuis wordt gebouwd aan de noordelijke rand van de campus, die er tegen 2026 helemaal anders zal uitzien. Enkele kleinere vrijstaande gebouwtjes worden afgebroken en het verharde terrein wordt onthard. Vanaf 2028 neemt de universiteit ook de zone van de faculteit, bestemd voor onderwijs en onderzoek, onder de loep. De UGent zorgt daarbij ook voor eenheid met het geplande nieuwe ziekenhuisgebouw en de groene campus van het UZ Gent, aan de andere kant van de Corneel Heymanslaan. 
 
Met de bouw van het nieuwe studentenhome wil de UGent meehelpen om de prangende en actuele problematiek van studentenhuisvesting aan te pakken. De universiteit stelt namelijk vast dat studenten zich nog steeds tot niet-gereglementeerde studentenhuisvesting wenden en daarmee gezinswoningen innemen. De UGent kiest er daarom voor om kwaliteitsvolle maar betaalbare studentenhuisvesting te integreren in haar renovatieprojecten en in de heraanleg van haar campussen.
 
“Voor minder gegoede studenten kan een betaalbare kamer het verschil maken tussen kunnen studeren of niet. Maar er zijn er vandaag gewoon te weinig. We willen met dit project dus niet meer studenten aantrekken, maar hen wel beter en betaalbaar huisvesten op een manier die ook de reguliere huizenmarkt spaart”, zegt Rector Rik Van de Walle.
 
Het nieuwe studentenhome zal 300 rolstoeltoegankelijke kamers tellen en zal dankzij onder meer circulair watergebruik en zonne-energie klimaatneutraal zijn. Het studentenhuis wordt volledig rond een binnentuin van 1.280 m² gebouwd met een akoestische, stille buitenschil. Alle gemeenschappelijke en publieke functies en de balkons bevinden zich rond de binnentuin, aan de binnenkant van het gebouw. De ritmische, wat mysterieuze gevel zal bijdragen aan een interessant straatbeeld. 
Groene zones
Op het westelijke deel van de site zal het grootste deel van de bomen verdwijnen. Het gaat om ongeveer 2.700 m². Toch zal de campus van de UGent na de renovatiewerken voor een derde uit groen bestaan, in totaal zo’n 14.500 m².
 
Aan de noordelijke rand komt er op UGent-terrein een groene buffer van 3.000 m² bij die de overgang van de campus naar de naburige woonwijk verzacht. Een aantal bomen aan de westkant blijven bewaard en zullen deel uitmaken van de binnentuin. De omgeving wordt aangelegd met veel aandacht voor groen. 
 
De ecologisch waardevolle groenzone aan het rondpunt aan de zuidelijke kant van de site blijft volledig behouden en de UGent stelt ook het Vossenpark ter beschikking van de buurt. Deze twee groenzones zullen door de UGent ook in de toekomst niet ontwikkeld worden. 
 
 
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels