Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

De oorlog in Oekraïne zal de prijzen van bouwmaterialen in Europa doen stijgen. Dat zegt John Newcomb, de voorzitter van de Europese bouwhandelaarsfederatie Ufemat. Het is niet zozeer de import van bouwmaterialen of grondstoffen uit Rusland of Oekraïne die de prijzen parten speelt, als wel de energieprijzen. De meeste bouwmaterialen zijn inzake productie en transport gevoelig voor duurdere energie. Ufemat roept zijn leden op om een embargo in te stellen tegen bouwmaterialen uit Rusland.
“Net als de Brexit en de viruscrisis heeft de oorlog in Oekraïne een invloed op de markt van bouwmaterialen. In de UK en Europa worden heel veel bouwmaterialen op de thuismarkten geproduceerd. In de UK importeren we maar een heel klein percentage bouwmaterialen en grondstoffen uit Rusland en Oekraïne, ongeveer 1,2%. Er zouden wel haperingen kunnen komen in het leveren van grondstoffen als aluminium, koper of staal en bitumen. Er is nog geen verbod op de import van bouwmaterialen uit Rusland, maar zo’n verbod ligt wel in de lijn van verwachtingen”, zegt de Brit.
 
“Tot vóór dit conflict was de situatie op de bouwmaterialenmarkt aan het normaliseren. Op Europees en wereldniveau zijn er voorlopig geen grote tekorten in de materialenstromen door het conflict in Oekraïne. De belangrijkste invloed is zonder meer de energieprijs. De vooruitzichten zijn dat de duurdere prijzen voor gas en diesel voor een inflatie zullen zorgen, maar op dit moment schatten we die minder hoog in dan de prijsstijgingen van vorig jaar”, zegt Newcomb.
 
“Wat op dit moment minder goed in te schatten is, is het vertrouwen van consumenten en bedrijfsleiders om te blijven investeren in nieuwbouw en renovatie. Een oorlog zo dicht aan de Europese grens en de gevolgen daarvan op de beschikbare budgetten, dat zal in die zin zeker een gevolg hebben op het vertrouwen, maar de schaal daarvan, dat is voorlopig nog koffiedik kijken. Dat hangt ook af van hoe lang het conflict duurt.”
 
De bouwhandelsfederatie van Oekraïne is lid van Ufemat. De koepelorganisatie betuigt zijn solidariteit met de bouwhandelaars in Oekraïne. Ufemat roept zijn leden op om een embargo in te stellen tegen bouwmaterialen uit Rusland.
John Newcomb, voorzitter van Ufemat.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

Meer artikels