Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs

UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs

© UD-Woonlabo - Daniel George Photography

De Hasseltse modelwoning UD Woonlabo ontving op 27 juni de Universal Design Expert Award 2018 van het befaamde Institut für Universal Design uit München. Het Woonlabo is volledig ingericht volgens de principes van Universal Design. Tijdens de prijsuitreiking werden tevens de toekomstplannen bekendgemaakt. Die staan in het teken van toerisme en verblijfsaccommodatie.

De award werd al voor de achtste keer uitgereikt en geldt als een erkenning van ‘good practice’. Twee onafhankelijke jury’s duiden de winnaar aan: een expertenjury met deskundigen uit Duitsland, Oostenrijk, Japan en Zuid-Korea en een tachtigtal personen tellende gebruikersjury met mannen en vrouwen van alle leeftijden. De prijs werd in Hasselt overhandigd door Thomas Bade van het Institut für Universal Design.

Tien jaar geleden legden de Hogeschool PXL, de Universiteit Hasselt en Inter – voorheen bekend als het Toegankelijkheidsbureau – de eerste kiem voor het Universal Design Woonlabo in Hasselt. Na een grondige renovatie onder leiding van de bekende architect Vittorio Simoni opende het Woonlabo vijf jaar geleden de deuren in de gerenoveerde conciërgewoning van het Oud Moederhuis aan de Hasseltse Guffenslaan.

Ondertussen mocht het UD Woonlabo reeds 11.500 bezoekers verwelkomen die kennismaakten met 400 innovatieve designoplossingen voor zorgeloos wonen. Daarnaast leverde het UD Woonlabo 35 succesvolle onderzoeksprojecten op. Het project geniet steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Overnachting

In de komende jaren verruimt het UD Woonlabo zijn werking naar verblijfsaccommodatie. Met slechts een beperkte verbouwing zullen bezoekers kunnen kennismaken met oplossingen en inspiratie voor de inrichting van onder meer hotels en B&B’s, eveneens met de klemtoon op zorgeloze toepassingen voor alle leeftijden. De renovatie gebeurt in samenwerking met het Limburgse Dôme Deco.

Steeds meer ondernemers in de toeristische sector willen hun logiesaanbod afstemmen op de groeiende vraag naar zorgtoerisme. Het UD Woonlabo wil hierop inspelen door een aangename en toegankelijke beleving met de nodige zorgomkadering in de volledige vakantieketen te combineren. Met een uniek belevingsverblijf wil het Woonlabo ondenemers en uitbaters van kleinschalige logies, hotels en verblijfsfaciliteiten inspireren. Door een overnachting in het UD Woonlabo kunnen ze bijvoorbeeld zelf ervaren hoe Universal Design de sleutel vormt voor een zorgeloos woon- en verblijfscomfort.

Living Lab

“Deze award is een erg mooie erkenning voor het UD Woonlabo, dat erin slaagt ontwerpers, ondernemers en professionals met state of the art UD-woonoplossingen te verbinden. Het UD Woonlabo is als living lab een  uniek ontmoetings-, onderzoeks- en belevingscentrum met een focus op levenslang en aanpasbaar wonen én verblijven voor iedereen”, zeggen Ben Lambrechts, algemeen directeur van de Hogeschool PXL, en Rob Cuyvers, decaan van de faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt.

“Met het UD Woonlabo realiseren de drie stichtende leden een unicum in Vlaanderen. Met dit partnership brengen we onze expertise op het snijvlak van universal design, innovatie, praktijk en onderzoek samen. Dit zal hand in hand gaan met de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen zodat we nog sterker  en gepast inspelen op de stijgende vraag naar zorgeloos wonen en verblijven”, besluit Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gemeente Roosdaal zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie deelkernen

Gemeente Roosdaal zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie deelkernen

De gemeente Roosdaal gaat op zoek naar een interdisciplinair ontwerpteam met kennis en ervaring op het vlak van stedenbouw, landschap, architectuur, publieke ruimte en projectorganisatie. De ontwerpers moeten Roosdaal helpen bij de opmaak van[…]

Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

Vrouwelijke ontwerpers in de hedendaagse architectuur

Vrouwelijke ontwerpers in de hedendaagse architectuur

Nog vijf ontwerpteams voor sportcomplex aan Vergotedok

Nog vijf ontwerpteams voor sportcomplex aan Vergotedok

Meer artikels