Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweemaal Rotterdam, één keer Nijmegen

Gerelateerde onderwerpen :

Tweemaal Rotterdam, één keer Nijmegen

Rotterdam is met het station Rotterdam Centraal en de Markthal de grote winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam Centraal won in de categorie 'Gebouwen' en de kabelnetgevels van de Markthal haalde het in de categorie 'Bouwmaterialen en -systemen'. In de categorie 'Civiele Kunstwerken' ging de brug De Oversteek in Nijmegen met de hoogste eer aan de haal.

De prijzen werden op maandag 9 februari uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar toegekend. Het is de vierde keer op rij sinds het uitbreken van de economische crisis dat de prijs wordt uitgereikt. Desondanks signaleert de jury dat vele inzendingen meer dan de moeite waard zijn. De jury prijst het innovatief vermogen van de sector, die veel aandacht voor duurzaamheid aan de dag legt.

Rotterdam CS

De transformatie van Rotterdam Centraal (foto 1) staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit. Een enorm contrast met wat het was. Terwijl het zijn functie behield, werd het sombere gebouw met 'enge tunneltjes' veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. 'Het nieuwe station is de mooiste entree die een stad zich kan wensen. Met oog voor historie en op alle juryfacetten scorend', aldus juryvoorzitter Anke van Hal.

Volgens het juryrapport maken een uiterst complexe opgave en een lean bouwproces het razend interessant. Het gebouw nodigt uit tot reizen met openbaar vervoer; de stad is er rijker door geworden. Rotterdam CS is ingezonden door Team CS, een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects | MVSA Meyer en Van Schooten Architecten | West 8.

Kabelnetgevels Markthal

De Markthal is een architectonisch icoon nabij station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa (foto 2). Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef. De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn fascinerend, aldus nog de jury. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren, laten volgens de jury de meeste vooruitgang voor de bouwsector zien. Een zeer innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik. 'Octatube zet met deze kabelnetgevels Nederland als kennisland internationaal op de kaart', looft de jury.

De Oversteek

Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. De stad wilde een brug als onderdeel van stad en landschap, een brug die ruimtelijke kwaliteit toevoegt. De jury vindt deze inzending in alle opzichten zowel bouw- als verkeerskundig een lust voor het oog en procesmatig bijzonder interessant.

Er is een uitdagende benadering van marktpartijen toegepast, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget. De Oversteek (foto 3) is een mooie en doordachte brug die meer is dan alleen een brug.

Volgens de jury komt hier alles samen: hoge kwaliteit, rekening houdend met belangen van alle stakeholders, respect voor historie, esthetiek, hanteren complexiteit, BIM, zachte factoren, technieken en duurzaamheid. De stadsbrug was een inzending van de gemeente Nijmegen en de bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels