Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweede Vlaamse Isolatiedag

Tweede Vlaamse Isolatiedag

Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw organiseren op zaterdag 22 september in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap (VEA) de tweede Vlaamse Isolatiedag. In elke provincie worden enkele bouwwerven opengesteld waar na-isolatiewerken van bestaande woningen getoond worden. In groepjes van maximum 20 worden bezoekers geïnformeerd over de verschillende isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Op iedere bouwwerf vinden tussen 11 en 17 uur verschillende sessies plaats.

Een groot deel van de Vlaamse woningen is onvoldoende geïsoleerd. Nochtans leidt een goed geïsoleerde woning tot een groter wooncomfort én betaal je minder aan energiekosten. De Vlaamse Isolatiedag helpt om de kennis van de burger over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Aannemers met kennis van zaken geven tijdens de Vlaamse Isolatiedag op een heldere manier uitleg over  de gehanteerde technieken en materialen, de wetgeving en de verplichtingen, maar ook over de verschillende premies voor energiebesparende investeringen.

Vlaanderen telt ongeveer drie miljoen woningen. 98% van de woningen vóór 2006 voldoet niet aan de langetermijndoelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld. Tegen 2050 moet elke woning immers een epc-waarde van 100 kWh/m²/jaar halen, terwijl vandaag een vrijstaande woning nog een gemiddeld epc-cijfer van 398 heeft. Ook voor appartementen ligt nog heel wat werk op de plank. Daar bedraagt het gemiddelde epc-cijfer 295 kWh/m²/jaar.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein benadrukt dat alles begint bij energie-efficiëntie. “De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Degelijke isolatie voor iedere woning in Vlaanderen is daarom een prioriteit. Het geeft je zowel in de zomer als de winter meer comfort en in ruil voor de investering krijg je meteen een lagere energiefactuur. Bovendien stijgt de waarde van je woning als die energiezuinig is. Tijdens de Vlaamse Isolatiedag krijgt iedereen de kans om de verschillende isolatie-oplossingen in de praktijk te bekijken. Zo kan je goed afwegen wat voor jouw huis of appartement de beste keuze zou zijn”, zegt de minister.

Een goede uitvoering van de isolatiewerken is van essentieel belang. Voor verschillende premies wordt die dan ook gekoppeld aan kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en zal de isolatie-aannemer die je spouwmuren vult, moeten voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm.

Dit jaar winnen twee bezoekers aan één van de bouwwerven van de Isolatiedag een cheque van 500 € om hun dak, muren of vloeren te laten isoleren door één van de deelnemende aannemers. Meer informatie over de deelnemende bouwwerven vind je op www.isolatiedag.be. De plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Deelname is gratis.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Het aantal bouwbedrijven dat digitaliseert stijgt elk jaar. Tegelijk groeit ook het besef dat het nog beter kan. Liefst de helft van de Vlaamse bouwbedrijven wil zijn digitale score opkrikken. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bouwunie naar[…]

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Triplaco-Beveka lanceert nieuwe productlijnen op Prowood

Triplaco-Beveka lanceert nieuwe productlijnen op Prowood

Meer artikels