Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweede renovatiefase station Brussel-Noord voltooid

Gerelateerde onderwerpen :

Tweede renovatiefase station Brussel-Noord voltooid

Reizigers in het spoorwegstation Brussel-Noord hebben sinds kort opnieuw toegang tot de volledig gerenoveerde stationshal. Licht en vrije ruimte overheersen in deze centrale plaats in het station. Bovendien zorgt de renovatie van een tweede onderdoorgang voor een betere toegankelijkheid van het station. Met de opening van de gerenoveerde stationshal en de noordelijke onderdoorgang is de tweede fase van de renovatie van het station afgerond.

Daardoor kan nu ook de derde en laatste fase van de renovatiewerken aan het Brusselse Noordstation beginnen. Het gaat om de heraankleding van de centrale onderdoorgang (inclusief stijgende en dalende roltrappen naar de perrons, tegen het midden van 2019) en de afwerking van de kiss & ride-zone die dankzij liften en roltrappen in de stationshal voor iedereen toegankelijk zal zijn. De totale kostprijs van de drie renovatiefases bedraagt ongeveer 35 miljoen €.

De NMBS begon in 2014 met de renovatie van de binnenzijde van de publieke ruimtes van Brussel-Noord. Bijzondere aandacht ging naar een betere toegankelijkheid voor alle reizigers dankzij de installatie van liften en roltrappen, een betere signalisatie en een bewegwijzeringsysteem voor personen die slechtziend zijn. Zo zijn er in de gerenoveerde noordelijke onderdoorgang roltrappen om de toegang naar de perrons te verbeteren. De zuidelijke onderdoorgang, die tijdens de eerste fase werd gerenoveerd en in februari 2017 werd geopend, is voorzien van liften naar elk perron. Daardoor zijn de perrons ook voor personen met een beperkte mobiliteit beter toegankelijk.

In de gerenoveerde stationshal zijn twee liften en twee roltrappen, zowel stijgende als dalende. Die zijn nu nog niet in gebruik, maar geven vanaf eind dit jaar toegang tot de zone waar de bussen stoppen, tot een nieuwe fietsenstalling en tot een Fietspunt. In de loop van 2019 geraak je via deze liften en roltrappen ook tot aan een nieuwe kiss & ride-zone. Vanaf  vandaag geraken reizigers dankzij bredere toegangen al vlotter tot aan de metro. In het station Brussel-Noord passeren gemiddeld 84 treinen per uur en nemen elke werkdag meer dan 60.000 reizigers de trein.

In de stationshal zijn de muren bekleed met speciale akoestische materialen om de nagalm te beperken en zo ook het reizigerscomfort te verbeteren, doordat de reizigerscommunicatie beter verstaanbaar is. Daarnaast zal een volledig vernieuwde signalisatie de reizigers beter informeren en hen optimaal begeleiden naar de perrons, de winkelgalerijen of andere vervoersvormen.

De beveiliging van het station is ook versterkt dankzij de ingebruikname van nieuwe bewakingscamera’s.  In het kader van deze werken is de historische uniciteit van het stationsgebouw hersteld binnen een meer functioneel kader. Ook op het vlak van de diensten die worden aangeboden aan de reizigers breidt het station uit. Vorig jaar opende een nieuwe winkelgalerij en tegen het einde van de werken zullen er dubbel zoveel winkels en diensten zijn, goed voor een dertigtal in totaal.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels