Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd

© ©Viacheslav Iakobchuk - stock.adobe.com

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft de steun voor een tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Begin juli werden al eens 52 gemeenten geselecteerd, die in totaal voor 1,22 miljoen € projecten kunnen uitvoeren. Daaraan werden nu nog eens 46 gemeenten toegevoegd, die alles samen 1,4 miljoen € krijgen.

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meer energieprojecten. De Vlaamse regering had immers eerder 6,2 miljoen € vrijgemaakt vanuit het Klimaatfonds voor lokale energieprojecten.  Na een eerste ronde begin juli heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) inmiddels een tweede reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 1.404.233 €. Het voorziene fonds van bijna 6,2 miljoen € zal volledig worden besteed. De komende weken zal het VEA een derde schijf projecten goedkeuren.  

46 gemeenten

In totaal kunnen 46 gemeenten straks aan de slag om hun ingediende project uit te voeren. Veertig gemeenten dienden één project in dat steun ontvangt. 19 van de 46 geselecteerde gemeenten krijgen steun voor twee projecten.  In de provincie Antwerpen gaat het om 12 gemeenten, gevolgd door West-Vlaanderen (10 gemeenten). In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen krijgen bij deze ronde telkens 9 gemeenten de gevraagde steun. In Limburg gaat het om zes gemeenten.   

Bedragen

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 € per inwoner en tot 75% van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door ledlampen.

Bekkevoort en Brugge

Het kleinste bedrag – 6.174 € – gaat dit keer naar de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort, die ledverlichting wil installeren in de gemeentelijke basisschool. Het hoogste bedrag binnen deze ronde is bestemd voor de stad Brugge: 193.284 €. Hiermee zullen twee projecten worden gefinancierd: de energetische renovatie van bibliotheek ‘De Biekorf’ en snellaadpalen voor elektrische wagens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemers willen arbeidsmarkt en fiscaliteit hervormen

Ondernemers willen arbeidsmarkt en fiscaliteit hervormen

Een groep van meer dan 50 Vlaamse ondernemers heeft op initiatief van bankier Karel De Boeck en projectontwikkelaar Karel Cardoen een open brief geschreven met 36 voorstellen voor de Belgische politici. Ze willen o.m. de arbeidsmarkt en de[…]

21/08/2019 | MilieuOndernemingen
Jan De Nul sleept 600MW Kriegers Flak-contract in de wacht

Jan De Nul sleept 600MW Kriegers Flak-contract in de wacht

De Wever wil woonbonus schrappen

De Wever wil woonbonus schrappen

Pairi Daiza bouwt enorm zonnepanelenpark

Pairi Daiza bouwt enorm zonnepanelenpark

Meer artikels