Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd

© ©Viacheslav Iakobchuk - stock.adobe.com

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft de steun voor een tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Begin juli werden al eens 52 gemeenten geselecteerd, die in totaal voor 1,22 miljoen € projecten kunnen uitvoeren. Daaraan werden nu nog eens 46 gemeenten toegevoegd, die alles samen 1,4 miljoen € krijgen.

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meer energieprojecten. De Vlaamse regering had immers eerder 6,2 miljoen € vrijgemaakt vanuit het Klimaatfonds voor lokale energieprojecten.  Na een eerste ronde begin juli heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) inmiddels een tweede reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 1.404.233 €. Het voorziene fonds van bijna 6,2 miljoen € zal volledig worden besteed. De komende weken zal het VEA een derde schijf projecten goedkeuren.  

46 gemeenten

In totaal kunnen 46 gemeenten straks aan de slag om hun ingediende project uit te voeren. Veertig gemeenten dienden één project in dat steun ontvangt. 19 van de 46 geselecteerde gemeenten krijgen steun voor twee projecten.  In de provincie Antwerpen gaat het om 12 gemeenten, gevolgd door West-Vlaanderen (10 gemeenten). In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen krijgen bij deze ronde telkens 9 gemeenten de gevraagde steun. In Limburg gaat het om zes gemeenten.   

Bedragen

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 € per inwoner en tot 75% van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door ledlampen.

Bekkevoort en Brugge

Het kleinste bedrag – 6.174 € – gaat dit keer naar de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort, die ledverlichting wil installeren in de gemeentelijke basisschool. Het hoogste bedrag binnen deze ronde is bestemd voor de stad Brugge: 193.284 €. Hiermee zullen twee projecten worden gefinancierd: de energetische renovatie van bibliotheek ‘De Biekorf’ en snellaadpalen voor elektrische wagens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven schakelt versnelling hoger met droogteplan

Leuven schakelt versnelling hoger met droogteplan

Al enkele jaren op rij wisselen lange droge periodes en felle piekbuien elkaar af. Doordat de bodem in Vlaanderen in grote mate verhard is, kan het regenwater niet insijpelen. Dat leidt tot verdroging en tot lokale wateroverlast. De stad Leuven[…]

29/06/2020 | MilieuLeuven
Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken

Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken

Antwerpen krijgt extra luchtkwaliteitssensoren

Antwerpen krijgt extra luchtkwaliteitssensoren

Europees project voor milieuvriendelijke zonnepanelen

Europees project voor milieuvriendelijke zonnepanelen

Meer artikels