Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tweede fase renovatie Wintercircus Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Tweede fase renovatie Wintercircus Gent

De renovatie van het Wintercircus in Gent gaat de tweede fase in. Ditmaal worden de technische installaties geplaatst, gebeurt de afwerking van de gemeenschappelijke delen en de rockzaal en volgt de gevelrenovatie. Het einde van deze fase is voorzien tegen het einde van 2021.

Vanaf 2022 zal de voormalige garage Mahy of het Wintercircus kantoorruimtes bieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie. Het centrale middenplein blijft overdekt en zal multifunctioneel zijn. Onder de middenpiste komt een rockzaal voor ongeveer vijfhonderd personen. Ook een café, restaurant en terrasbar maken deel uit van de vernieuwde site. De renovatie van het Wintercircus is het sluitstuk van de ontwikkeling van het stadsdeel De Krook.
 
Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent coördineert de werken. De thv Furnibo-Persyn werd opnieuw aangesteld als aannemer. Tijdens de tweede fase wordt de volledige buitenschil van het Wintercircus gerenoveerd. De gevel aan het Miriam Makebaplein (de toegang tot de paardenstallen en manege van het eerste Wintercircus) wordt gereinigd en hersteld. 
 
 
Via het plein zal een nieuwe ingang toegang geven tot de middenpiste. Het karakter van de ingangen in de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat blijft behouden. Ook alle voorzieningen wat betreft elektriciteit, sanitair, brandbestrijding, verwarming en ventilatie en liften worden geïnstalleerd. Die werken worden uitgevoerd door zes onderaannemers.

Gedeelde ruimtes

Alle gemeenschappelijke ruimtes (zoals middenpiste, gangen, liften, trappen, technische ruimtes, bergingen en sanitair) en de rockzaal (met uitzondering van de podiumtechnische installaties) worden in deze fase volledig afgewerkt. Met financiële steun van het Vlaamse Stadsvernieuwingsfonds wordt de middenpiste een publieke doorgang waar ook allerlei activiteiten mogelijk zullen zijn. Ten slotte krijgen de kantoren, horeca- en retailruimtes en ateliers een casco-afwerking. De eigenlijke afwerking van deze ruimtes wordt immers tijdens de derde fase in 2022 afgestemd op de noden van de gebruikers.
 
“We starten deze tweede fase van de renovatie met veel aandacht voor de erfgoedwaarde. Zo zal de middenpiste geen nieuwe, kraaknette pleisterlaag krijgen. Loszittende stukken pleisterwerk zullen veilig verwijderd worden en daarna wordt de gevel enkel nog gefixeerd. Zo blijft de ruwe charme uit de garageperiode bewaard”, zegt Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van Sogent.
 
 
De eerste fase van de renovatie begon in juni 2017. Grond-, stabiliteits- en rioleringswerken zorgden ervoor dat het gebouw opnieuw een stevige basis kreeg. Er zal via een beo-veld warmte uit de bodem worden gebruikt als energievoorziening. De eerste fase van de werken is vlot en volgens planning verlopen en werd afgesloten in april 2019. Voor wie nu het Wintercircus betreedt, kan het lijken alsof er niet veel is veranderd. Maar niets is minder waar. Alle uitgevoerde werken gebeurden onder het niveau van de vernieuwde middenpiste.
 
Voor de renovatie kan het project rekenen op subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De subsidies dienen specifiek om de rijke bouwgeschiedenis van het pand in ere te herstellen. Zo worden de paardenstallen zorgvuldig omgevormd tot vergaderzalen. De voormalige scène van het circus wordt een auditorium voor 120 personen en de smeerputten uit de garageachitectuur van Mahy worden een ontmoetingsruimte. De 'Olifantenhelling', een helling waarlangs de dieren (paarden, maar ook olifanten) vanuit de Plattenberg tot op de scène werden gebracht, wordt opnieuw een belangrijke toegang tot het centrale middenplein.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels