Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Twee nieuwe woonprojecten op Ezeldijksite in Diest

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Twee nieuwe woonprojecten op Ezeldijksite in Diest

(c) Ciril

De herbestemming van de voormalige terreinen van Euro Shoe aan de rand van het stadscentrum van Diest, krijgt opnieuw meer vorm. Op een aantal braakliggende percelen van de Ezeldijk verrijzen binnenkort twee duurzame woonprojecten, waar in totaal 73 gezinnen vanaf 2022 een nieuwe thuis krijgen. Democo treedt op als aannemer.
De nieuwbouwappartementen van ‘Nieuwe Kade’ en ‘Heeren van moeten Diest helpen om zich als centrumstad te profileren. Volgens de jongste vooruitzichten van de Vlaamse overheid groeit de Diestse bevolking de komende vijftien jaar naar in totaal meer dan 25.200 inwoners.
 
Die sterke toename vergt ook extra kwaliteitsvolle huisvesting. Dat is precies wat sinds 2009 op de Ezeldijk wordt gerealiseerd. In enkele jaren tijd is deze site geëvolueerd van een grauw bedrijventerrein naar een groen woongedeelte aan de rand van het Diestse stadscentrum. Inmiddels zijn er al meer dan 200 appartementen gerealiseerd en is er ook een woonzorgcentrum met 47 assistentiewoningen neergezet.
 
Nu breekt een volgende fase aan in het heropwaarderingsproces van de site met de lancering van twee nieuwe woonprojecten die de Limburgse projectontwikkelaar Ciril realiseert. Ciril is sinds vorig jaar de nieuwe naam van DMI Vastgoed en verwijst naar oprichter Cyriel Demot en naar City Real Estate.

Nieuwe Kade

Het eerste draagt de naam ‘Nieuwe Kade’. Deze nieuwbouw ligt vlak aan het water, op wandelafstand van het centrum, en bestaat uit in totaal 27 luxueuze appartementen en drie penthouses met uitzicht op de Demer en de bekende Ezeldijkmolen. Het ontwerp is van StArchitecten (Steurbaut Architecten bv) uit Oudenaarde.
 
Het gaat om een  bijna-energieneutraal (ben) project, van het gelijkvloers tot de appartementen op de derde verdieping. Hiervoor werkt Ciril onder andere met gemeenschappelijke cv-ketels, zonnepanelen en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Daarnaast is ook de opvang van regenwater voorzien en vergen de woningen dankzij een hoogwaardige binnenafwerking geen tijdrovend onderhoud.
“In combinatie met ondergronds parkeren en de aanleg van verschillende groene rustzones zullen al deze elementen zorgen voor een gezonde woonmix. Zowel jonge gezinnen als oudere inwoners zullen hier vanaf 2022 zeker hun gading vinden. We zijn ervan overtuigd dat dit project bijdraagt aan de ambitie van Diest om een aantrekkelijke woon- en centrumstad te zijn”, zegt Jan Knippenberg van Ciril.

Heeren van Diest

Aan de kant van de Schoenmakersstraat bouwt Ciril nog een tweede opvallend woonproject: ‘Heeren van Diest’. Het ontwerp is van ILB architecten (Iglesias Leenders Bylois Architecten) uit Herk-de-Stad.
 
Concreet bestaat deze nieuwbouw uit 46 ruime appartementen. De naam van het project is een subtiele verwijzing naar Diest als Oranjestad en naar de vele prachtige herenhuizen die in de stad terug te vinden zijn. 
 
“Met het ontwerp van dit gebouw hebben we voornamelijk getracht de sfeer die er in Diest heerst terug te laten komen. Dit hebben we gedaan door kleine gezellige straatjes te voorzien en veel aandacht te hebben voor fietsers en voetgangers. De straatstenen zijn voorzien in kenmerkende klinkers.
 
Bij enkele gebouwen wordt gewerkt met een plint zoals we vroeger ook zagen bij de herenhuizen en er wordt gedeeltelijk gewerkt met zadeldaken. Die daken vormen de blikvangers van het project: unieke dakappartementen waarbij de plafondhoogte wordt opengetrokken tot de nok. Dit resulteert soms in hoogtes van 4 m en meer.
 
Een bijkomende troef van het nieuwe woonproject is dat het vlakbij het natuurgebied Webbekoms Broek ligt. De eerste bewoners zouden er vanaf 2022 kunnen intrekken. Projectontwikkelaar Ciril en vastgoedmakelaar Diest Invest starten deze week met de voorbereidende werken.
 
Als onderdeel van Democo Group zoekt Ciril naar ontwikkelingskansen in onze steden om er toekomstgericht te kunnen wonen, werken en ontspannen. Via een integere aanpak van kwaliteit, duurzaamheid en transparantie bouwt Ciril aan meerwaarde om de steden van vandaag klaar te stomen voor de mensen van morgen. Het bedrijf heeft dertig jaar ervaring in projectontwikkeling en een sterke focus op stadsontwikkeling.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels