Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Turtelboom wil Actieplan Energiefraude

Turtelboom wil Actieplan Energiefraude

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil tegen september uitpakken met een 'Actieplan Energiefraude'. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid, de energieregulator VREG en het Vlaams Energieagentschap moet dit de komende vier maanden uitwerken. De minister wil ook dat de distributienetbeheerders de controles opdrijven. Aanleiding is het onderzoek naar grootschalige energiefraude. Er blijken o.m. vaak valse, eerdere, datums te zijn ingevuld waarop de installaties zogenaamd in gebruik werden genomen om op die manier van een hoger subsidiebedrag te kunnen genieten dan dat waarop men in werkelijkheid recht had.

Turtelboom wil de strijd opvoeren tegen gesjoemel met zonnepanelen, isolatie- en andere energiepremies. In Limburg werd vorige week grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen ontdekt. De fraude bestond er o.m. in dat bij de keuring van de installaties valse datums werden ingevuld waarop deze in gebruik genomen werden. Op die manier konden de gebruikers via het systeem van de groenestroomcertificaten gedurende twintig jaar van meer subsidies genieten. De Vlaamse regering verminderde de afgelopen jaren de tussenkomst via deze groenestroomcertificaten immers gevoelig. Hoe vroeger de gebruiker zijn installatie in gebruik nam, hoe voordeliger dit voor hem uitpakte.

De financieel-economische afdeling van de federale gerechtelijke politie Limburg en Antwerpen onderzoekt reeds meer dan duizend fotovoltaïsche installaties van zowel particulieren als bedrijven om te zien of er mogelijk fraude gebeurde. Vijf personen zijn aangehouden en opgesloten. Het vervroegen van de ingebruikname van de installaties kon onmogelijk gebeuren zonder toestemming van hun klanten en de controleurs. Als de rechtbank later oordeelt dat het om schriftvervalsing en oplichting gaat, riskeren de betrokken installateurs en controleurs tot tien jaar cel. Eigenaars van zonnepanelen die op deze manier mee fraudeerden, zullen alle ontvangen groenestroomcertificaten moeten terugbetalen en ontvangen in de toekomst geen subsidie meer.

De fraudeurs maakten tevens gebruik van onbestaande omvormers, types van omvormers die nog niet bestonden op het ogenblik dat ze in gebruik werden genomen of omvormers waarvan uit het serienummer blijkt dat ze pas werden geproduceerd na de datum van de ingebruikname. In sommige gevallen waren er installaties op adressen waar op het ogenblik van de ingebruikname nog geen stroomaansluiting was of zelfs nog geen gebouw stond.

Ook werden volledig fictieve installaties aangegeven die nooit op een dak terechtkwamen of installaties die nog bij de installateur stonden te wachten op de eigenaar. Die werden dan te koop aangeboden als tweedehandsinstallaties met behoud van de hogere subsidies uit het verleden. De namen van bepaalde keurders, keuringsinstanties en installatiebedrijven blijken soms opvallend vaak terug te komen, wat de politie ertoe zal aanzetten ook nog andere installaties waarbij deze bedrijven betrokken waren nader te onderzoeken.

Turtelboom verklaart dat de fraude bewijst dat je perfide effecten mag verwachten als je als overheid oversubsidieert. In de toekomst zal deze fraude wel vanzelf uitdoven omdat de overheidssteun aan zonnepanelen is afgebouwd. Steun is niet meer nodig omdat het rendement van zonnepanelen inmiddels gestegen is. Naast fraude met zonnepanelen wil de minister er beter op laten toekijken of alle voorwaarden wel worden nageleefd. Zonnepanelen mogen bv. enkel op geïsoleerde daken, maar dat is allerminst het geval.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën