Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Turnova wint internationale planningsprijs

Turnova wint internationale planningsprijs

Het Turnhoutse stadsvernieuwingsproject Turnova heeft de internationale planningsprijs ‘Gilbert Van Schoonbeke’ gewonnen. Die prijs bekroont binnenstedelijke ontwikkelingen van een hoog kwaliteitsniveau die woonprojecten uitdrukkelijk samenbrengen met economische ontwikkelingen.

De prijs werd uitgereikt aan een delegatie van het Turnhoutse stadsbestuur, de projectontwikkelaar Heeren Group en B-Architecten. Die laatsten hebben een groot deel van de Turnova-gebouwen ontworpen, met als blikvanger de toren en het winkelatrium.

De jury prees Turnova om de brede mix van functies die alle aspecten van het stadsleven bij elkaar brengt in een nieuw stadsdeel dat hedendaags is, maar toch respect heeft voor de historische waarde van de omgeving. De uitvoering van het masterplan van WIT-architecten door de verschillende teams heeft geleid tot een grote beleefbaarheid en duurzame mix van activiteiten. B-Architecten, OSAR en studiegroep Omgeving verdienen dus alle lof voor hun werk in het project.

De jury loofde tevens de ruimtelijke kwaliteiten van Turnova, de duurzaamheidselementen maar vooral het volgehouden straffe planningsproces dat al vijftien jaar loopt. De lange samenwerking tussen het stadsbestuur en de lokale ondernemers om de oude drukkerij Brepols om te vormen tot een levendige buurt verdient volgens de jury alle waardering. Volgens een Nederlands jurylid kunnen Nederlandse planners nog veel van dit project leren.

In het juryverslag lezen we dat Turnova een duidelijke meerwaarde is voor de stadsgemeenschap. De kwaliteit en de vernieuwing die ingezet wordt, maakt de doelstellingen waar van stedelijke vernieuwing en versterking. Die aanpak leidt tot het verbeteren van de economische dimensie van de stad, maar ook van de levenskwaliteit van inwoners en bezoekers. Daarbij worden private en publieke belangen gezamenlijk behartigd. Een goed project is dus een samenwerking van private ondernemers en openbare besturen en biedt mogelijkheden voor deelname van diverse betrokkenen. In Turnova versterkt de nieuwe Kunstencampus nog de betekenis voor de gehele stadsbevolking.

Andere genomineerden waren eveneens grote en gekende stadsprojecten, zoals het Clarenhof in Mechelen waarbij een oude centrumparking wordt omgevormd naar een nieuwe woonbuurt waarin water terug een grote rol speelt. In Antwerpen verandert het project Groen Zuid een oude bedrijvensite in een aantrekkelijke woonbuurt met ruimte voor sport en zorgvoorzieningen. In Gent Oude Dokken bouwt de stad zich uit langs het dok met veel aandacht voor duurzame energie en materialengebruik.

Het is al de derde prestigieuze prijs die Turnova in de wacht sleept. In 2017 kreeg het een Publica Award voor stadsplanning en in 2018 de FEBE-Elements Award voor de Turnova-toren. Turnova is nog deels in opbouw. De Kunstencampus, restaurant Hert boven in de toren van Turnova, de eerste winkels en de parking zijn al in gebruik.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brugge, Leuven en Roeselare bundelen krachten voor smart city dataplatform

Brugge, Leuven en Roeselare bundelen krachten voor smart city dataplatform

Steden en gemeenten staan voor heel wat grote uitdagingen, waaronder de klimaatverandering, een vergrijzende bevolking, mobiliteit, globalisering en digitalisering. Data zijn de sleutel om relevante toepassingen te creëren voor de[…]

22/11/2021 | LeuvenBrugge
Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Leuvense bouwwerven starten geleidelijk weer op

Leuvense bouwwerven starten geleidelijk weer op

Meer artikels