Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

In Turnhout wordt begonnen met de bouw van een nieuwe duurzame en groene woonwijk. Het woonproject Heizijde, tussen de Fonteinstraat en de Veldekensweg, is goed voor bijna vijfhonderd nieuwe wooneenheden die het snel toenemende aantal inwoners moeten helpen opvangen.
Een warmtekrachtcentrale en een warmtenet, verbonden aan het nieuwe geplande ziekenhuis, zullen de woningen voorzien van hernieuwbare energie. Nooit eerder zette een Turnhoutse woonwijk zo in op duurzaam wonen. De eerste bouwwerken starten volgens de planning dit najaar. Het zal enkele jaren duren vooraleer het hele project gerealiseerd is.
 
Sinds begin dit jaar is de bevolking van de stad Turnhout voor het eerst boven de 45.000 inwoners gestegen. Opmerkelijk, want volgens de statistieken van de Vlaamse overheid zou de stad die mijlpaal pas in 2024 bereiken. De bevolkingsgroei in de Kempense stad stijgt dus sneller dan verwacht. Volgens diezelfde statistieken zou de Turnhoutse bevolking nog eens met bijna 5% groeien tegen 2028.
 
Het woningaanbod van de stad is momenteel niet voorbereid op die bevolkingstoename. Daarom lanceert de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht alvast de plannen voor een nieuwe woonbuurt met 494 wooneenheden. 326 daarvan zijn appartementen en penthouses, 82 worden eengezinswoningen en ten slotte komen er ook 86 sociale woningen.
 
De architectenbureaus die de woningen zullen uittekenen, zijn TriAS, een Turnhoutse speler die zowel de regio als de Heizijde bijzonder goed kent, en Schellen Architecten uit Bonheiden, dat de parkflats ontwerpt.
 
“We merken dat Turnhout almaar meer aan populariteit wint als leef- en woonomgeving. Heizijde past daarom perfect in dit groeiverhaal. Het wordt een nieuwe woonbuurt net binnen de stadsring en op wandel- en fietsafstand van het centrum van Turnhout. Het is één van de grote woonprojecten van de stad”, vertelt Colin Sewalt, commercieel directeur van Vooruitzicht.
 
Heizijde wordt een plek waar gezinnen met kinderen het leven in een stad kunnen combineren met een rustige, groene omgeving. Met TRiAS wordt een ontwerp getekend dat perfect bij de filosofie van het project past en focust op leefbaarheid.

Warmtekrachtcentrale

Duurzaamheid staat voorop in dit ambitieuze woonproject. De groenzone die Heizijde kenmerkt wordt ruimschoots behouden. De wijk zal vlakbij het nieuwe ziekenhuis van Turnhout liggen dat in 2027 opent. Ook in dat ziekenhuis zal hoog worden ingezet op het duurzame karakter. Zo komen op het dak zonnepanelen die de bewoners van Heizijde op termijn zullen kunnen huren.
 
Heizijde behoudt het evenwicht tussen nieuwe woningen bouwen en tegelijk voldoende groen voorzien. Nooit eerder zette een Turnhoutse woonwijk zo in op hernieuwbare energie en duurzaam wonen. Een gloednieuwe warmtekrachtcentrale en een warmtenet zullen de woningen voorzien van hernieuwbare energie. 
 
HITA, een bedrijf dat zich toespitst op diepe geothermie, voorziet de komende jaren in de bouw van drie tot vier geothermiecentrales in Turnhout, zodat niet langer aardgas of stookolie nodig is. De eerste centrale komt op Heizijde en zal verbonden zijn aan het nieuwe ziekenhuis. In het voorjaar startte HITA alvast met de eerste seismische metingen, begin juli werden deze gegevens geanalyseerd.
 
Duurzaamheid komt ook terug in de architectuur. Met enkele minimale inspanningen, vooral in de appartementen, zullen de bewoners hun hele leven lang op de Heizijde kunnen verblijven. “Met dit klimaatbestendige woonproject willen we Turnhout nog meer op de kaart zetten als duurzame en groene centrumstad in Vlaanderen. Daarom hebben we veel rekening gehouden met duurzaam bouwen, op verschillende vlakken. Het resultaat is een fris ontwerp dat volledig in de omgeving opgaat”, zegt Nathalie Nieuwinckel, manager Acquisitie en Ontwikkeling bij Vooruitzicht.

Buurtparticipatie

De huidige en toekomstige buurtbewoners zullen actief betrokken worden bij het nieuwe woonproject. Zo komt er een stadslandbouwinitiatief met een gezamenlijke pluktuin, een stadsboerderij en een feestzaal die kan worden gehuurd door de buurtbewoners. Binnenkort wordt ook een wedstrijd uitgeschreven om een nieuwe speeltuin te ontwerpen.
 
“We vinden het belangrijk dat zowel de huidige als de toekomstige buurtbewoners, jong en oud, zich betrokken voelen bij Heizijde. Alleen zo wordt dit project een aangename en echt duurzame woonwijk’, besluit Colin Sewalt.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is vrijwel heel Vlaanderen en vooral in de steden een grote maatschappelijke uitdaging. Het Sociaal Verhuurkantoor Mechelen en het stadsbestuur bundelen de krachten om daar structureel iets aan te doen. Tegen 2025 willen beide[…]

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Meer artikels